ŠPREM U 'NEDJELJOM U DVA'

I Josipović ostaje bez povlaštene mirovine?

22.01.2012 u 18:02

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izjavio je danas da kao najvažnije u novinama u radu Sabora vidi 'vraćanje radu' jer je posao saborskih zastupnika doživljavan kao lakši oblik rada

'Da bismo vratili dignitet Sabora, ne samo moralni, potrebno je okrenuti se radu', kazao je Boris Šprem gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva", ustvrdivši da je rad zastupnika često puta s pravom doživljavan kao lakši oblik rada.

Govoreći o novostima u radu Sabora, zauzeo se za to da se značajno pojača rad radnih tijela i odbora kako bi se zakoni učinili što kvalitetnijim. Rekao je da će predložiti da se sjednice odbora održavaju ponedjeljkom i utorkom, što bi trebalo poboljšati proceduru i kvalitetu zakona.

Ponovio je da će se zalagati za ukidanje 'instituta ispravka netočnog navod'" i za donošenje kodeksa ponašanja saborskih zastupnika koji, kako je rekao, imaju neke respektabilne demokracije, a što se već u četiri navrata pokušavalo.

Šprem je komentirao i povlaštene mirovine koje je nedavno aktiviralo osam saborskih zastupnika. Najavio je da bi već za nekoliko dana mogao biti izglasovan zakon koji bi ukinuo mogućnost povlaštenih mirovina državnim dužnosnicima dok će se o budućoj mirovini predsjednika Ive Josipovića odlučivati posebno. 'Predsjednik Republike je izjavio da će o tome odluku donijeti Hrvatski sabor i Hrvatski sabor će, jer to rješava jedan drugi zakon, donijeti takvu odluku vodeći se principom i načelom pravednosti', rekao je Šprem.

Na pitanje uvažava li načelo pravednosti to da ni predsjednik Republike ne bi trebao biti iznad ostalih po ovom pitanju Šprem je odgovorio: 'Po meni da'.

Govoreći o današnjem referendumu istaknuo je kako je cilj referenduma o hrvatskoj neovisnosti 1991. bio ostvarivanje boljeg života i ulazak u europsku asocijaciju.

Ocijenio je kako su zemlje članice profitirale od ulaska u Uniju, a među onima koje su u financijskim poteškoćama ima onih koje su 'fabricirale' financijske podatke te zakazale u poštivanju pravila EU.

Eurozona je u teškoj situaciji i mnoge zemlje ušle su u euruozonu, iako nisu za to bile spremne, kazao je Šprem odgovarajući na pitanje što je loše u EU. Ocijenio je da je drugi nedostatak odnos nacionalnog i nadnacionalnog u odlučivanju u EU. Predsjednik sabora smatra kako bi trebalo težiti da bude što više prisutan element nacionalnog u donošenju odluka te da strateške odluke treba donositi potpunim konsezusom.

Ponovio je da o pitanju mirovinskog sustava i pravima branitelja svaka zemlja samostalno odlučuje u okviru nacionalnog zakonodavstva.

Na pitanje koliko će vlada imati snage povući bolne poteze, kazao je da u tom pitanju vlada nema izbora. Drži kao su građani na izborima pokazali političku zrelost, a kao prednost vlade vidi to što su u njoj okupljeni kompetentni ljudi, bez 'repova', koji će imati snage i moralnu moć da rade promjene.

Misli i da je dobro ići s izdavanjem narodnih obveznica, uzevši kao primjer Belgiju koja je na taj način prikupila značajna sredstva. Pitanje je da li s tim treba ići sada ili za godinu dana, rekao je Šprem koji smatra da će se građani tome odazvati.

Za svoj odnos sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem kaže da nikada nije bio "upitan" i da se uvijek držao svojih principa u radu te načela zakonitosti, što je i od Bandića tražio. Ocijenio je kako premijer Milanović ne hini smirenost i strpljivost.