stižu nove mjere

I Japan muku muči s padom broja stanovništva, a premijer upozorava: Naša je država na rubu

23.01.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Japanski premijer Fumio Kushida obećao je u ponedjeljak poduzeti hitne korake u rješavanju pada nataliteta u zemlji rekavši kako je "sad ili nikad" za jedno od najstarijih društava u svijetu

Japan je zadnjih godina nastojao poticati svoje stanovnike da imaju više djece obećavajući novčane bonuse i brojne olakšice, no ostaje jedno od najskupljih mjesta u svijetu za odgoj djeteta, pokazuju istraživanja.

Broj rođenih prošle je godine bio rekordno nizak, prema službenim podacima, te je prvi put pao na manje od 800.000 - prijelomni trenutak koji se dogodio osam godine prije no što je vlada očekivala.

To je najvjerojatnije ubrzalo daljnji pad broja stanovnika u zemlji gdje je prosječna dob 49 godina, najviša u svijetu iza grada-države Monaka.

"Naša je država na rubu. Pitanje je može li održati svoje društvene funkcije", rekao je Kishida u političkom govoru na otvorenju ovogodišnjeg zasjedanja parlamenta.

“Sada ili nikad kad je riječ o politici rađanja i odgoja djece - to je pitanje koje jednostavno više ne može čekati”, dodao je.

  • +20
Proslava kineske nove godine u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Damon Coulter/SOPA Images / Shutterstock Editorial

Kishida je rekao da će podnijeti planove za udvostručenje proračuna za politike vezane uz djecu do lipnja te da će u travnju biti uspostavljena vladina agencija za djecu i obitelji koja će nadzirati to pitanje.

Japan je treća najskuplja zemlja u svijetu za odgoj djeteta, prema YuWa Population Research, iza Kine i Južne Koreje, zemalja koje također vide smanjenje stanovništva kao zabrinjavajuće znakove za globalnu ekonomiju.

I druge zemlje također se suočavaju sa starenjem i smanjenjem stanovništva, a Kina je prošli tjedan izvijestila da je njezina populacija 2022. pala prvi put u 60 godina.