REVIZORICA UZVRAĆA UDARAC

'I ja sam dostupna 24 sata na dan pa ne dobivam za to honorar'

12.08.2016 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon što je HNS-ov Igor Kolman, braneći Vesnu Pusić za čijeg je mandata u ministarstvu vanjskih i europskih poslova prema nalazu Državnog ureda za reviziju počinjen niz nepravilnosti, pomoćnica glavnog državnog revizora za odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec za tportal odbacuje tvrdnje HNS-ovca o ispolitiziranosti ovog tijela te objašnjava zašto državni revizori ne posjećuju ministarstva baš svake godine

HNS-ov Igor Kolman Državni ured za reviziju optužio je za pristranostte se zapitao zašto je Ministarstvo 2013. prošlo reviziju bezuvjetno, asada pred izbore se javljaju. Riječ je o reakciji nakon što je objavljen nalaz Državnog ureda za reviziju te je javnost doznala kako je tajnici u ministarstvu za vrijeme mandataVesne Pusić isplaćeno 300 tisuća kuna honorara uz redovitu plaću te kako dvije godine od kupnje zgrada za potrebe hrvatskog veleposlanstva u Bruxellesu, plaćena 11,5 milijuna eura, još zjapi prazna, bez dozvola za adaptaciju za koju je još potrebno izdvojiti pet milijuna eura.

Biserka Čoh Mikulec za tportal je odlučno odbacila ove optužbe objasnivši kako Državni ured za reviziju radi: 'S obzirom na to da imamo preko 12.000 subjekata, imamo kriterije utvrđene zakonom na temelju kojih izabiremo subjekte. Na primjer 2011. i 2012. mišljenje za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je bilo pozitivno. Sljedeće dvije godine stoga nismo radili ondje reviziju. Pa smo potom otišli 2015. i utvrdili tri nepravilnosti.'


Izvješća šalju Saboru, a potom ih objavljuju na web-stranicama kada ih je nekoliko dovršeno. Smatra kako se Državni ured za reviziju ne bi trebalo povezivati s politikom i izborima, kako je implicirao Kolman, a u prilog tome, kaže, ide činjenica da su ministarstvima u kojima su bili ministri iz bilo koje stranke davana i bezuvjetna i uvjetna mišljenja.

S obzirom na to da je Kolman opravdavao nezakonite isplate tajnici činjenicom da je riječ o zaposlenici koja je '24 sata na dan bila dostupna' te da je to zaslužila, Čoh Mikulec kaže da su joj mogli isplaćivati prekovremene sate te da je ovakav način isplate u suprotnosti sa zakonom. Kroz šalu kaže kako je i ona dostupna nadređenima 24 sata na dan pa za to ne dobiva honorar uz plaću.

Kaže da u Uredu radi ukupno 240 državnih revizora koji su zaduženi za češljanje poslovanja 12.000 subjekata, od ministarstva, sveučilišta, jedinica lokalne samouprave… Revizija svakog ministarstva traje između dva i četiri mjeseca. 'Osim što revizori uzimaju dokumentaciju, obavljamo kontrole i unutar Državnog ureda za reviziju. Postoje čak šest stupnjeva kontrole. Za svaku činjenicu navedenu u izvješću imamo presliku. Ministarstvo može navesti s čim nije suglasno; ako nam dostave neku dokumentaciju, mi dopunjujemo mišljenje', zaključuje Čoh Mikulec.