OSTAVKA HAMBURŠKOG GRADONAČELNIKA

I gay demokršćani bježe od Angele Merkel

19.07.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Moderni demokršćanin Ole von Beust jučer je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Hamburga te tako postao šesti pokrajinski premijer u godinu dana koji je napustio stranku Angele Merkel

Mediji zlobno komentiraju da muškarci bježe od Merkel, no ipak je riječ o sumornom kraju jedne velike političke karijere. Naime, Ole von Beust bio je gradonačelnik Hamburga, koji ima status pokrajine, punih devet godina, a prije dvije godine bio je glavni arhitekt prve i povijesne koalicije Demokršćana i Zelenih u Njemačkoj.

Ovaj suzdržani i uvijek preplanuli plemić savršenih manira, prozvan majstorom small talka, bio je dugo vremena omiljen u Hamburgu, a zanimljivo je i da je Von Beust prvi prominentni gay političar unutar CDU-a. To mu, naravno, nije bilo problem u liberalnom Hamburgu, iako treba istaknuti da Von Beust, za razliku od svog berlinskog kolege Klausa Wowereita, u izbornu pobjedu nije išao s izjavom: 'Da, gay sam i to je tako dobro!' Na vlast je Von Beust u tradicionalno crvenom Haburgu došao 2001. godine, u nedoličnoj koaliciji s Liberalima i neovisnom listom ekstremnog desničara Rolanda Schilla koja je, očekivano, bila zaslužna za pad s vlasti, uslijed Schillovih političkih ispada.

Ipak, do tada je Von Beust postao toliko omiljen u narodu, pa su njegovi Kršćanski demokrati na sljedećim izborima osvojili više od 50 posto glasova. Eksperiment koalicije sa Zelenima trebao je biti vrhunac Von Beustove političke karijere, ali je postao jedan od razloga gradonačelnikovog svojevoljnog odlaska. Mediji podsjećaju da Von Beust ima tek 55 godina, što je za političare zlatno doba, a kao objašnjenje ostavke spominje se i činjenica da ga Angela Merkel 2009. godine nije uzela u vladu, jer se Von Beust smatrao spremnim za državnu politiku. Iz istih razloga je svoje povlačenje najavio i Roland Koch, potpredsjednik stranke, što je ponukalo šefa Zelenih Jürgena Trittina da komentira Angela Merkel svojim političkim igrama tjera konkurente iz stranke. Tajnik Liberala Christian Lindner tjera vodu na svoj mlin, pa izjavljuje da odlazak Von Beusta pokazuje da nije moguća crno-zelena koalicija, dok isto zaključuju i socijaldemokrati.

Von Beustova najava ostavke, izvedena sa stilom u najraskošnijem salonu Gradske vijećnice, poklopila se i s referendumom o školskoj reformi koju su predlagali Zeleni uz Von Beustovu podršku, i koja nije bila prihvaćena među stanovnicima Hamburga. Na kraju su pobijedili protivnici reforme, što stavlja u pitanje savez CDU i Zelenih, kako potvrđuju izjave iz vrha te stranke da 'neće biti automatizma u koaliciji'. Time se mora pozabaviti Von Beustov nasljednik, pročelnik za sigurnost četrdesetogodišnji Christoph Ahlhaus.

Mediji nisu oduševljeni Von Beustovim povlačenjem usred mandata, pa dnevnik Südduetsche Zeitung svoj komentar naslovljava 'To se tako ne radi!', a tjednik Die Zeit zaključuje da se nekad omiljeni gradonačelnik jednostavno preračunao, a sada nema volje nositi se s političkim posljedicama, pa odlazi pozivajući se na umor. Ipak, u ovom slučaju iznenadnog političkog povlačenja ne treba očekivati otkrivanje brojnih korupcijskih afera, s obzirom na to da je Von Beust bio poznat po svojoj transparentnosti. Odlazak ovog modernizatora na kraju se ipak pokazuje kao još jedan politički poraz kancelarke Angele Merkel, čiji su demokršćani sada kadrovski devastirani.