ništa od novih sankcija

I dalje nema suglasnosti u EU-u oko zabrane uvoza nafte iz Rusije

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2022 21:27
  • Objavljeno 16.05.2022 u 21:27
Josep Borrell

Josep Borrell

Izvor: Profimedia / Autor: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da ministri vanjskih poslova članica EU-a nisu uspjeli postići suglasnost o šestom paketu sankcija protiv Rusije koji obuhvaća i embargo na naftu.

“Nažalost, to nije bilo moguće na današnjem sastanku”, izjavio je Borrell na konferenciji za novinare po završetku sastanka šefova diplomacija zemalja EU-a, na kojem su glavne teme bile odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i zapadni Balkan.

Mađarska je i dalje glavna prepreka na putu za postizanje potrebnog konsenzusa.

Komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Međutim, oko toga još nema dogovora među članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu.

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je u vezi s tim da je EU talac jedne države članice, ne spominjući pritom izrijekom Mađarsku.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji je bio pozvan na sastanak, izrazio je žaljenje zbog blokade šestog paketa sankcija.

“Šesti paket sankcija mora uključivati embargo na naftu i žao mi je što se kasni s usvajanjem te odluke”, rekao je Kuleba, dodajući da jedna zemlja blokira cijeli paket.

“Ali, nije na meni da to kažem mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. To je obiteljska stvar unutar EU-a”, dodao je Kuleba.

On je izrazio uvjerenost da će embargo na naftu na kraju biti usvojen, ali je pitanje kada će do toga doći.

“Treba zaustaviti sav izvoz iz Rusije. Kada ostane bez novca, Vladimir Putin i dalje će imati vlast, ali praznih džepova”, rekao je šef ukrajinske diplomacije.

Europska komisija je zadužena da predloži konkretna rješenja za probleme koje navodi Mađarska i druge zemlje, koje imaju primjedbe na uvođenje embarga na naftu.

Prema prvotnom prijedlogu, EU treba zaustaviti uvoz sirove nafte u roku od šest mjeseci, a do kraja ove godine uvoz naftnih derivata. Mađarska i Slovačka po tom bi prijedlogu dobile izuzeće do kraja sljedeće godine, ali Budimpešta traži trajno izuzeće.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!