JAKOVČIĆ UZBUDIO STRASTI

I Čačić vjeruje u postojanje 'kulturne mafije'

18.04.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Komentirajući prigovore istarskog župana Ivana Jakovčića (IDS) zbog upisivanja područja Sv. Katarine - Monumenti u kulturno dobro, Radimir Čačić poručio mu je kako je prigovor neprimjeren i da najprije pogleda samog sebe, jer je tu odluku donio županijski konzervatorski zavod

Ivan Jakovčić jučer je u jednoj TV emisiji zatražio smjenu zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca jer je, kaže, dozvolio da se područje Sv. Katarine - Monumenti, koje je u koncesiju dobila tvrtka u vlasništvu Danka Končara, upiše u registar kulturnog dobra. I to nakon što je završilo prikupljanje ponuda na međunarodnom natječaju. Time je investicija od 226 milijuna kuna postala upitna, jer zbog upisa u registar Končar mora tražiti suglasnost konzervatora za sve intervencije u postupku, čime realizacija poskupljuje.

Čačićev odgovor Jakovčiću

Na to je reagirao prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekavši da se ne osjeća napadnutim od koalicijskog partnera koji je jednim dijelom u pravu, a drugim ipak u krivu:

'Jakovčić je u pravu kada kaže da se ne smije dogoditi da se u Hrvatskoj priprema, pokrene investicija, uloži novac, dobiju bankarske garancije, ide u natječaj, da se natječaj realizira i da onda konzervatorski zavod koji je, nota bene županijski, dakle to je zavod gospodina Jakovčića, donese odluku koji potpuno sprečava gradnju', upozorio je Čačić i naveo kako je zanimljivo da je konzervatorski zavod takvu odluku mogao donijeti 20 godina ranije.

'Zavod je takvu odluku donio sada kad se našla krava muzara koju bi se moglo vjerojatno ucjenjivati i tražiti posao za zavod, a možda i ne samo za zavod. Nije to prvi slučaj takvih ucjena ni kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može dogoditi. Takve stvari se ne smiju događati, to je protiv interesa ove zemlje i protiv interesa Istre, protiv interesa zaposlenosti naših građana, stvaranja novog dohotka, profita... To je nedozvoljeno!' kazao je Čačić koji smatra da je stoga Jakovčićeva izjava neprimjerena.

To je, dakle, županijski zavod pa neka Jakovčić pogleda sam sebe, neka se osvrne i pogleda tko tamo radi. Problem je u tome da je taj zavod u vertikali države, međutim rješenja su poznata. Postoji žalba i ona će doći u Ministarstvo kulture koje će razmotriti sve ove uvjete. Ono što je važno je da se takve stvari zauvijek spriječe. Mora se napraviti slika stanja što je pod zaštitom a što nije, da svaki investitor zna što je pravni status projekta. U trenutku kada ulazi u projekt nema više naknadne pameti ni nikoga tko bi se sad na to nalijepio svojom ucjenom', očitao je Čačić bukvicu Jakovčiću i zaposlenima u istarskom Konzervatorskom odsjeku.

Čačić je još jednom upitan i ulazi li Questus u privatizaciju Trećeg Maja i Brodotrogira na što je rekao: 'To ćete čuti kad ćete čuti, ovu je zemlju je upropastilo vođenje poslovnih pregovora preko televizije.'

Upitan i može li što učiniti za radnike 27 tvrtki koje su u industrijskoj zoni u Sisku ostale bez plina na 60 dana dok se ne popravi plinska mreža, Čačić kaže da je ta mreža u katastrofalnom stanju i da su inspektori odlučili u potpunosti zabraniti svaku njezinu upotrebu. 'Radi se o opasnosti po život za ljude koji na tom području žive i rade. Rok koji je dobiven da se napravi rekonstrukcije je 60 dana. Vlada nema ništa s time. Ono što mi moramo jest koordinirati i smanjiti štetu i to će se napraviti.'

Upitan za stečaj tvrtke Coning koju je on osnovao prije više od 20 godina, Čačiću se promijenilo raspoloženje te se najprije pravio da ne zna o čemu ga se pita, a onda je rekao: 'Niti je Coning išao u stečaj, niti ima bilo kakav dug. Tvrtka Ingprojekt koja je nastala na način da je država 1993. preuzela tvrtku Coning, koja je u moje vrijeme poslovala izvrsno, nikad nije otpustila nijednog čovjeka i nije bila niti jedan dan u blokadi. Kasnije je država poništila pretvorbu i uništila tvrtku. Dakle, ta je tvrtka koju je vodila država sada otišla u stečaj.'

Zanimljivo je da je Čačiću postavljeno i pitanje što će se dogoditi s radnicima, ali se na nj oglušio. Imao je tek potrebu dodati da je 'Ustavni sud takvo ponašanje države ocijenio kriminalnim te je vratio tvrtku radnicima'.