SPAŠAVANJE EUROZONE

I Austrija odobrila Fond za stabilnost

30.09.2011 u 17:55

Bionic
Reading

Austrijski parlament odobrio je u petak jačanje Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) čime bi Austrija trebala osigurati za taj mehanizam 21,6 milijarda eura

Austrija je tako postala četrnaesta od 17 zemalja eurozone koja je odobrila EFSF. U austrijskom parlamentu 117 zastupnika glasovalo je za, a 53 protiv. Oko EFSF-a još se moraju izjasniti Nizozemska, Malta i Slovačka, a najveći problemi očekuju se u Slovačkoj gdje je vladina koalicija podijeljena oko tog pitanja.

Europski fond za financijsku stabilnost raspolaže sa 440 milijarda eura za potrebe spašavanja zaduženih zemalja članica. Njime bi trebalo spriječiti širenje dužničke krize na cijelu eurozonu. O novim ovlastima EFSF-a čelnici eurozone dogovorili su se na izvanrednom summitu 21. srpnja.

Njemački parlament u četvrtak je odobrio jačanje EFSF-a, a glasovanje u Njemačkoj smatralo se osobito važnim jer bi ta zemlja trebala osigurati 211 milijarda eura, što je gotovo polovica ukupnih sredstava fonda.

Sporazum su ratificirale, osim Austrije i Njemačke, Estonija, Belgija, Cipar, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Portugal, Španjolska, Slovenija i Finska