PROTUVLADINI PROSVJEDI

I Amerika zabrinuta zbog provale nasilja u Turskoj

01.06.2013 u 17:07

  • +5

Neredi u Turskoj

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Drugog dana nereda u Istanbulu premijer Tayyip Erdogan pozvao je u subotu na prestanak protuvladinih prosvjeda, najžešćih u posljednjih nekoliko godina

Erdogan je poručio da se nastavlja s projektom urbanizacije poznatog istanbulskog trga kojeg mnogi stanovnici smatraju 'posljednjim gradskim zelenim javnim prostorom', što je i potaknulo prosvjede, ocijenivši da se to pitanje iskoristilo za podgrijavanje napetosti.

Policija i danas koristi suzavce i vodene topove kako bi spriječila dolazak prosvjednika na Taksim, a dan ranije je u sukobu ozlijeđeno skoro tisuću ljudi. Prosvjednike koji pozivaju na 'ujedinjenje protiv fašizma' i na 'ostavku vlade' policija je dočekala i u četvrti Besiktas, nakon što su prešli Bospor, kako do Taksima ne bi stigli niti iz tog pravca.

'Svake četiri godine se održavaju izbori i narod bira. Oni koji imaju problema s odlukama vlade svoja mišljenja mogu izreći unutar okvira zakona i demokracije... Tražim od prosvjednika da smjesta obustave svoje akcije', kazao je Erdogan u govoru na televiziji.

Negodovanje zbog rušenja stabala u parku Gezi počelo je u ponedjeljak, da bi preraslo u sveopće nerede i protivljenje politikama Erdoganove Stranke pravda i razvoja (AKP) koja se oslanja na islam.

Erdogan je na vlasti već deset godina tijekom kojih je transformirao gospodarstvo zemlje koje je bilo u krizi u najbrže rastuće gospodarstavo u Europi. I dalje je daleko najpopularniji političar u zemlji, no mnogi mu predbacuju autoritaran način vladanja.

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog velikog broja ozlijeđenih prosvjednika, a Amnesty International i Europski parlament su također izrazili zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile. Ministar unutarnjih poslova Muamer Guler je najavio istragu o navodno nerazmjernoj upotrebi sile. Prosvjedi su održani i u Ankari i Izmiru.