NEMA POKRIĆA

HZZO odbio zahtjev za liječenje male Nore u Americi

06.02.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije prihvatio zahtjev za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u SAD-u, a u današnjem priopćenju ističe kako je jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje.

'S obzirom da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev. Ako bi se i provela zatražena dijagnostička obrada, u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja', stoji u priopćenju HZZO-a koji navodi da je zahtjev zaprimio jučer.

HZZO ističe kako podržava napore da se sredstva za eksperimentalno liječenje osiguraju iz drugih izvora i napominje da je jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja u Hrvatskoj i inozemstvu osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje.

Slučaj pet i pol godišnje djevojčice Nore Šitum iz Zadra, koja se već dvije godine bori s akutnom limfoblastičnom leukemijom, odjeknuo je u javnosti putem Facebooka i pisma njezine majke sa zamolbom za financijsku pomoć u liječenju novom metodom, u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. U humanitarnu akciju pomoći u finaciranju liječenja djevojčice Nore Šitum u SAD-u danas se uključila i Vlada koja će uplatiti iznos PDV-a na donacije prikupljene putem telefonskih poziva u sklopu akcije Udruge Hrabro srce.