noVI PODACI

HZJZ: Ovo je najčešća podvarijanta covida u Hrvatskoj

21.09.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je novi izvještaj o sekvenciranju covida za razdoblje od 14. svibnja do 10. rujna

U navedenom razdoblju ukupno su sekvencirana 373 uzorka, a najzastupljenija je bila varijanta XBB.1.9.1 s 82 uzorka, što je gotovo 22 posto ukupno sekvenciranih uzoraka. Kretanje navedenih varijanti u Hrvatskoj u posljednjih deset tjedana prikazano je grafički.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prati određene podvarijante omikrona. Postoje tzv. varijante VOC, VOI i VUM. Varijante od značaja (variants of concern - VOC) one su čije promjene u genomu utječu na kliničku sliku, izbjegavanje imunog odgovora i širenje virusa. Trenutno WHO ne prati nijednu varijantu od značaja.

Varijante od interesa (variants of interest - VOI) one su varijante koje imaju genetske promjene za koje se zna da bi mogle utjecati na kliničku sliku, izbjegavanje imunog odgovora i širenje virusa. Varijante pod nadzorom (variants under monitoring - VUM) one su koje imaju promjene u genomu za koje se sumnja da nose povećan rizik i koje bi mogle negativno utjecati na epidemiološku sliku, objašnjavaju iz HZJZ-a. Varijante pod nadzorom (VUM) i varijante od interesa (VOI) koje prati Svjetska zdravstvena organizacija, a dokazane su u Hrvatskoj u razdoblju od 14. kolovoza 2023. do 10. rujna 2023., prikazane su sljedećim grafikonom.

Varijanta XBB.1.5 u promatranom razdoblju nakon dugo vremena više nije najzastupljenija, već je to XBB.1.16 s 39 uzoraka, odnosno 28,7 posto u ukupnom udjelu sekvenciranih uzoraka (136 uzoraka). Rezultati za razdoblje od posljednja četiri tjedna nisu potpuni te će se u sljedećem razdoblju nadopuniti i pravovremeno ažurirati.

Sve omikronove varijante XBB uglavnom izazivaju blage do umjerene simptome gornjih dišnih putova. Najzastupljenija varijanta omikrona XBB.1.9.1 kod nas, poznata i pod nazivom hiperion, otkrivena je u siječnju ove godine u Aziji. Simptomi koji se mogu javiti su grlobolja, otežano disanje, zbunjenost, umor, bol u mišićima i bol u tijelu. Kao i kod prethodnih varijanti, neki su pacijenti također prijavili probavne smetnje, poput mučnine, povraćanja i proljeva.