nazalni sprej

HZJZ ima veliku novost; žele smanjiti broj smrtnih slučajeva

27.05.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predstavio je u ponedjeljak Pilot projekt uvođenja kućnih doza naloksona, nazalnog spreja za hitno liječenje predoziranja, a s ciljem smanjenja broj smrti uzrokovanih predoziranjem

"Budući da su u Hrvatskoj nedostajale učinkovite mjere za sprječavanje predoziranja i da je nalokson upotrebljavalo samo zdravstveno osoblje, 2023. izrađen je Pilot projekt uvođenja kućnih doza naloksona kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem opoidima", rečeno je na stručnom skupu.

Projekt će se ove godine provoditi u dvije faze - u zdravstvenom sustavu u okviru službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo te u zatvorima i kaznionicama. Iduće godine provodit će se u okviru udruga i terapijskih zajednica.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković istaknuo je da je u hrvatskom registru nešto više od šest tisuća ovisnika koji su u sustavu liječenja i tretmana. Njih 80 posto su ovisnici opijatskog tipa, oko 10 posto ih ima problema s konzumacijom marihuane, a ostali su ovisni o raznim stimulansima.

Izrazio je zabrinutost jer raste uporaba različitih stimulansa poput kokaina, amfetamina i marihuane. Stoga je HZJZ pokrenuo nacionalnu Info liniju kako bi pomogao svim ovisnicima, uključujući i one ovisne o kocki, igricama i internetu i njihovim bližnjima da potraže pomoć.

Hrvatska već 30 godina provodi javnozdravstvene programe za smanjenje šteta povezane s upotrebom droga kroz niz usluga od testiranja na zarazne bolesti, savjetovanja do besplatne zamjene šprica i igala te supstitucijskih terapija, rečeno je. Zemlje EU poput Rumunjske i Grčke, koje su za vrijeme ekonomske krize 2008. ukinule programe smanjenja štete, suočile su s povećanjem broja zaraznih bolesti.

Petković ističe kako je dolazak turista u Hrvatsku pozitivan no ima i neke negativne aspekte, a jedan od njih je dolazak novih droga na tržište.

"Strani turisti dolaze se zabavljati, na glazbene festivale i u klubove, a neki od njih koriste droge kako bi se što brže opustili. S njima dolaze i dileri iz tih zemalja, osobito iz Velike Britanije koji se povezuju se s domaćim kriminalcima. Na taj način se i nove droge šire na našem tržištu. Mi se brinemo i za sigurnost tih turista", rekao je Petković.

Tržišta droga karakterizira sve veća raznolikost i široka dostupnost droga, uključujući nove psihoaktivne tvari koje su često visoke čistoće. U EU je do 2022. identificirano 920 novih psihoaktivnih tvari, a u Hrvatskoj njih147.

sve osim nogometa

Učitavanje...