stiglo pojašnjenje

HZJZ: Cjepivo protiv gripe neće biti ni jače ni bolje i bit će besplatno istim kategorijama kao i do sada

04.10.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) odlaslao priopćenje u kojem je upozorio na netočne informacije koje su se pojavile u javnosti te su naglasili kako cijepljenje protiv sezonske gripe nije još počelo. Također, poručili su da je HZJZ ove godine nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije kao i dosadašnjih godina.

Ovogodišnje cjepivo će biti četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata), navodi se u priopćenju iz HZJZ-a.

To ne znači da je četverovalentno cjepivo 'jače' ili 'bolje', već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

Naime, u trovalentna cjepiva se dodavao virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao.

Lani se protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine ( za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno). S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, u HZJZ-u procjenjuju da je cijepljeno 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kad je cijepljeno 23 posto osoba iste dobne skupine. To je i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40% osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja EU i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji teži postizanju 75 postotnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.

Prošle godine je ukupno prijavljeno 61.206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.