afera masoni

HVIDRA: Tražimo žurno razrješenje Jelenića

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2020 14:37
  • Objavljeno 19.02.2020 u 14:37
Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e

Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

HVIDR-a je u srijedu zatražila žurno razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovih zamjenika zbog otkrića o njegovom sukobu interesa vezano za članstvo u masonskoj organizaciji te dugogodišnje negativnosti u otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša u priopćenju podsjeća da su 12. veljače povodom rasprave u Hrvatskom saboru o izvješćima o radu Državnog odvjetništva za 2017. i 2018., zatražili da se ne prihvate ta izvješća te njegovo odstupanje s dužnosti s obzirom da se u izvješćima priznaju dugogodišnji propusti i odgovornost za porazne rezultate u otkrivanju i istraživanju ratnih zločina.

HVIDRA kaže da je također osudila opću uputu Državnog odvjetništva o postupanju kod suđenja u odsutnosti kojom se odustaje od takvog suđenja, te njihovo opravdavanje propisima o općem oprostu, koji nije prepreka za procesuriranje ratnih zločina, a čime se pokazuje strašna nebriga prema hrvatskim žrtvama i razaranjima naših gradova, posebice Vukovara, za koje nitko nije zapovjedno odgovarao.

HVIDRA traži Jelenićevo razrješenje i zbog njegovog mogućeg utjecaja na tijek predistrage u konkretnom kaznenom postupku iznude predsjednika masonske udruge.

"Pregledom aktualnih medijskih otkrića o tajnom životu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i sukobu interesa ostvarenom kroz članstvo u zloglasnoj masonskoj organizaciji, ostali smo šokirani i njegovim priznanjem o žurnom reagiranju u kaznenom predmetu pokušaja iznude predsjednika iste udruge Nikice Gabrića, odnosno izjavom da je 'informaciju o događaju dobio od svog zamjenika Mladena Bajića, koji je kao Gabričev prijatelj zaprimio njegovu dojavu o iznudi'", kažu u HVIDRA-i.

Navode da "u priopćenju Državnog odvjetništva imenovani obrazlaže svoju upletenost u predistražne radnje i sastajanje sa oštećenikom 'radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja", te da se pojavljuju i nove sumnje u nezakonite radnje kroz optužbe glavnih aktera u medijima o tome tko je na koga u tom predistražnom postupku pokušao utjecati s očitim ciljem da se našteti osumnjičenim predstavnicima medija u konkretnom postupku.

"Sada vidimo u kojim slučajevima i u zaštiti čijih privatnih interesa Državno odvjetništvo žurno reagira, dok obitelji žrtava ubijenih u stravičnim ratnim zločinima počinjenim nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, još uvijek čekaju pravdu za svoje najmilije stradale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske", poručuje HVIDRA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!