jemenski militanti

Hutisti potopili grčki komercijalni brod u Crvenom moru

19.06.2024 u 06:27

Bionic
Reading

Jemenski militanti hutisti vjerojatno su potopili još jedan brod u Crvenom moru, priopćila je Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) u utorak.

Hutisti i drugi izvori ranije su utvrdili da je ugroženi brod grčki Tutor. Pogođen je raketama i brodom na daljinsko upravljanje nakrcanim eksplozivom 12. lipnja te propušta vodu.

"Vojni dužnosnici izvijestili su o zapaženom pomorskome otpadu i nafti na mjestu gdje se prema posljednjim saznanjima nalazio Tutor", kazao je UKMTO u izvještaju o sigurnosti.

Upravitelj Tutora nije bio odmah dostupan za komentar.

Jedan član posade, za kojega se misli da se nalazio u strojarnici, smatra se nestalim.

Potapanje Tutora označilo bi drugo potapanje plovila komercijalne namjene od strane hutista od studenoga, u napadima za koje kažu da su izvršeni zbog solidarnosti s Palestincima u Gazi. 

Rubymar u vlasništvu Ujedinjenog kraljevstva potopljen je u Crvenome moru 2. ožujka, oko dva tjedna nakon što je oštećen u napadu hutista.

Izvještaj UKMTO-a u kojemu se sumnja na potapanje Tutora stiglo je tjedan nakon što su hutisti ozbiljno oštetili Tutor, nosač ugljena koji je plovio pod zastavom Liberije, i brod Verbenu pod zastavom Palaua, koji je prevozio drveni građevni materijal.

Pomorci s Verbene evakuirani su nakon što nisu uspjeli obuzdati požar koji je buknuo nakon napada. Verbena sada pluta u Adenskom zaljevu te bi mogao potonuti ili biti ponovno pogođen.