isplata minimalca

HUT pozdravlja mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta i apelira za nove: Smanjenje PDV-a na pet posto i bespovratnu pomoć

20.03.2020 u 19:07

Bionic
Reading

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kojom se odobrava isplata 3.250 kuna po radniku u razdoblju od najviše iduća 3 mjeseca u djelatnostima pogođenima koronavirusom, kao i dosadašnje odluke Vlade za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki u ugroženim sektorima gospodarstva.

No, imajući u vidu da nije realno očekivati brzi povrat turističkog prometa, a u želji da zadrže zaposlenike i gospodarsku aktivnost, iz HUT-a apeliraju na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera.

Kako navode u svom priopćenju, traže oslobađanje, a ne samo odgodu plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 1. srpnja 2021. godine, i to najmanje 50 posto.

Nadalje, traže značajno smanjenje poreznih davanja, naročito PDV-a, za koji predlažu spuštanje na 5 posto do 1.srpnja 2021. godine. 

Ujedno, traže bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i iduće turističke godine.

Iz HUT-a svima žele što brži izlazak iz ove situacije, uz napomenu da stoje na raspolaganju za pomoć u obliku korištenja njihovih objekata u zdravstvene svrhe u slučaju nužnosti, kao i za detaljnije artikuliranje predloženog seta mjera, kaže se još u priopćenju.