stiže 65.100 radnika

HUT pozdravlja veće kvote za zapošljavanje stranaca

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2018 14:01
  • Objavljeno 20.12.2018 u 14:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja Vladinu odluku o povećanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. godini, čime se predviđa nešto više od 15.000 dozvola za turizam i ugostiteljstvo, priopćeno je u četvrtak iz te udruge

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se iduće godine može izdati ukupno 65.100 radnih dozvola stranim radnicima, od čega je 15.000 dozvola za produženje već izdano. Najviše dozvola predviđeno je za graditeljstvo, turizam, ugostiteljstvo i promet.

U HUT smatraju da će Vladina odluka pomoći rješavanju problema nedostatka radnika i kvalitetnoj pripremi iduće sezone.

HUT ujedno upozorava da je sada ključno smanjiti administrativne zapreke korištenju dozvola, jer je to ključno za realizaciju povećanih kvota.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić pozdravio je povećanje broja dozvola za strane radnike u turizmu ističući da je to učinjeno znatno ranije nego prošle godine. To turističkom sektoru omogućava pravovremenu pripremu za nadolazeću sezonu, koju će obilježiti borba za svakog gosta, rekao je Ostojić.

U HUT-u smatraju da je preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je, jer je jedino dugoročno rješenje toga problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, a za to je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira, ističu u HUT-u.

  • +4
  • +1

Zagrebački kafići

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!