podrška

HOK, HUT i ugostitelji zadovoljni predloženim snižavanjem PDV-a na hranu

26.07.2019 u 14:57

Bionic
Reading

Snižavanjem stope PDV-a sa 25 na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane ugostiteljima je napokon omogućena konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju, priopćila je u petak Hrvatska obrtnička komora (HOK) povodom najnovijih Vladinih mjera poreznog rasterećenja, a istu poruku šalju i iz Hrvatske udruge turizma (HUT) i Koordinacije ugostitelja Hrvatske

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u petak su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.

Među ostalim, u javnu raspravu bit će upućen prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto. Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

Predstavnici obrtnika i ugostitelja na tome su zahvalili hrvatskoj Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju koji je, kako se navodi u priopćenju, čitavo vrijeme podržavao HOK i ugostitelje u nastojanjima da se usklade stope poreza u tom sektoru.

HOK, međutim, smatra da su neke od predloženih mjera djelomično i nejasno rješenje za stvarno rasterećenje gospodarstva.

"Ipak, vjerujemo da će se postići konsenzus i oko drugih traženih mjera potrebnih našim obrtnicima. Iste bi sinergijskim učinkom omogućile konkurentnije poslovanje, a time i viši životni standard svih građana Hrvatske. Za te će mjere rasterećenja HOK i dalje nastaviti lobirati", navodi se.

  • +4
Ministar turizma Gari Cappelli Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ustraju i na zahtjevima da se opća stopa poreza na dodanu vrijednost ne umanjuje na 24 posto, jer smatraju da od tog neće biti nikakve posebne koristi, već će se samo dodatno opteretiti gospodarstvo u prilagodbi poslovnih knjiga.

HOK očekuje i da će se razmotriti i smanjenje poreza na dohodak, a što će omogućiti povećanje neto plaća za oko 1,2 milijuna građana.

I Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora, koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), pozdravlja odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.

"Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje tzv. CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona", naglašava se u njihovom priopćenju.

U HUT-u su zadovoljni što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u konkurentnim zemljama vide kao srednjoročni cilj te se nadaju njegovu ostvarenju u suradnji sa hrvatskom Vladom.

Najveći dio sredstava oslobođenih navedenim potezima Vlade, kažu u HUT-u, usmjerit će se u investicije u podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude te u povećanje plaća zaposlenika, koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

  • +55
Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

"U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu, turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom. S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda, jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća", ističe se u priopćenju koje je potpisao direktor HUT-a Veljko Ostojić.

U HUT-u su uvjereni da će ovo smanjenje poreznog opterećenja na turizam rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna te lokalne i regionalne samouprave.

I Koordinacija ugostitelja Hrvatske pozdravlja najavu Vlade da će smanjiti porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu smanjivanjem PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto.

  • +4
Zagrebački kafići Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

"Cilj smanjenja stope za nas je početak stvaranja uvjeta za povećanje plaća radnicima u ugostiteljstvu. Odlazak kvalitetne i kvalificirane radne snage, pritom mislimo na onu domaću, jedan je od najvećih problema ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj i zato smo toliko apelirali na Vladu da smanji namete", stoji u njihovu priopćenju.

Oni zahvaljuju Vladi i ministru financija Zdravku Mariću na najavama razumne odluke koja će, kako ističu, za njih biti spas u zadnji čas.

"Razliku koja će nam ostati smanjenjem PDV-a preusmjerit ćemo u plaće te o tome intenzivno pregovaramo sa sindikatima jer želimo sve formalizirati kolektivnim ugovorom. Također, planiramo taj novac preusmjeriti u kupnju domaćih, kvalitetnijih, a ne uvoznih namirnica te dodatno dići uslugu na svim razinama", istaknuo je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak smatra da je sada vrijeme za strateško promišljanje o budućnosti ovdašnjeg  turizma i ugostiteljstva te donošenje mjera na opću društvenu korist u suradnji s institucijama.

"Vrijeme je da novac koji će nam ostati razumno upotrijebimo za zapošljavanje domaćih ljudi. Moramo educirati ugostitelje, naše članove kako bismo uslugu digli na što višu razinu. Zahvalni smo Vladi što su čuli naše apele, a sada je na nama da u poštenoj tržišnoj utakmici pokažemo što znamo", istaknuo je Medak.