RADNIČKI NOVČANIK

HURS traži i povećanje minimalne plaće na 3825 kuna

30.11.2016 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da HURS traži izmjene predloženog Zakona o javnoj nabavi, kojima će se iz postupka nabave isključiti poduzetnici koji ne ispunjavaju obveze prema svojim radnicima, te se založio za povećanje minimalne plaće

HURS je uputio Hrvatskom saboru amandman na prijedlog Zakona o javnoj nabavi u kojem traži da se iz postupka nabave isključi ponuditelj koji nema zaposlenih radnika, kao i onaj koji ne ispunjava obveze prema zaposlenicima, rečeno je na konferenciji.

"To smo zatražili kako bi se eliminirale tvrtke koje ne ispunjavaju obveze prema svojim radnicima i koje se natječu bez zaposlenih djelatnika, a naknadno poslove daju na izvršenje drugima i u pravilu ne plaćaju te usluge", pojasnio je Matijašević.

HURS traži i povećanje minimalne plaće na 3825 kuna, te predlaže da Vlada kao kompenzaciju poslodavcima u drvo-prerađivačkom, tekstilnom i građevinskom sektoru omogući da doprinosi na plaće ostanu jednaki današnjoj visini minimalne plaće. Time će radnik dobiti više, poslodavac će imati iste obveze prema državi kao i dosad, a država će ubirati jednaki iznos za proračun, kaže Matijašević.

Pozdravio je ustrojavanje Ministarstva za upravljanje državnom imovinom i pozvao Vladu da poništi učinke "sramotne telefonske sjednice tadašnje tehničke Vlade", na kojoj je odlučeno da se neke tvrtke skinu s popisa tvrtki od strateške važnosti.


"To su ACI, Luka Rijeka, udjeli u Croatia osiguranju, Podravka i Petrokemija. Želimo znati kakve su namjere države s udjelima i što se kani učiniti u upravljanju, primjerice, Petrokemijom", kazao je Matijašević.