THE WASHINGTON POST TVRDI

Hugo Chávez širi terorističku mrežu u Latinskoj Americi

22.03.2011 u 16:41

Bionic
Reading

U članku 'Postoji li Chávezova teroristička mreža pred vratima Amerike?', dnevnik The Washington Post (TWP) jučer je donio upozorenje da administracija Baracka Obame ne bi trebala ignorirati činjenicu da Iran surađuje s Venezuelom kako bi stvorila terorističku podružnicu 'teheranskog profila' na zapadnoj hemisferi

List podsjeća da je 22. kolovoza 2010. nakon intervencije Irana, Hugo Chávez ugostio vodeće ljude Hamasa, Hezbollaha i Palestinskog islamskog džihada (PIJ), i to na tajnom sastanku koji je održan u vojarni Tiuna u južnom Caracasu. Među prisutnima bili su glavni tajnik PIJ-a, general Ramadan Abduhllah Mohammad Shallah, koji se nalazi na popisu FBI-a o najtraženijim teroristima, zatim vrhovni vođa Hamasa, Khaled Meshal te operativni šef Hezbollaha, još uvijek tajnog identiteta.


Ovaj je pak sastanak na vrhu dogovoren u Damasku u veleposlanstvu Venezuele dana 10. svibnja 2010. između veleposlanika Irana u Siriji, Ahmada Mousavija, te veleposlanika Venecuele u Siriji, Imada Saab Saaba. Prema obavještajnim podacima do kojih je došao TWP, tada je dogovoren susret predsjednika Irana i Venezuele s maksimalnim vođom Hezbollaha, Hasana Nasrallaha. Činjenica da su ti 'kriminalci', kako ih naziva TWP, napustili sigurno skrovište i doletjeli do Caracasa govori o njihovom povjerenju u Cháveza, ali i o odluci da uspostave što bolju suradnju. Drugim riječima, smatra list, da je po srijedi širenje terorističke mreže 'pred vratima SAD-a'.

Veza Huga Cháveza s Hezbollahom je uvršćena i tako što je drugi čovjek veleposlanstva Venecuele u Siriji, Ghazi Nassereddine Atef Salame, osoba koja je organizirala konklavu terorista u kolovozu, inače Libanonac naturaliziran u Venezueli, ujedno i šef mreže Hezbollaha u Južnoj Americi. Mreža se autofinancira trgovinom droge, što i nije novost jer je vlada Kolumbije u više navrata, kao i ona u Washingtonu, dokazala vezu Huga Cháveza i FARC-a, kolumbijske gerile koja surađuje s narkokartelima.

Informacije koje su procurile iz diplomatske mreže Venezuele govore da Nassreddine posluje s kompanijama s kojima rukovodi Walid Makled, poznati narkodiler koji je nedavno uhićen u Kolumbiji na zahtjev SAD-a.

U zamjeni za milost Makled je istražiteljima priznao da posjeduje dokumentaciju koja dokazuje sudjelovanje Huga Cháveza i njegova vojnog pobočnika, Henryja Rangel Silve, u poslovima s trgovinom droga. Makled je tražen zbog ubojstva u Venezueli, ali TWP ističe da bi SAD trebao ustrajati u zahtjevu za izručenjem zbog relevantnost njegovih informacija o prisutnosti Hezbollaha u Južnoj Americi i sponzorstvu terorista od strane Cháveza.

Veza Hezbollaha i Venezuele je potvrđena i kada je Pakistanac Muhammad Saif-ur-Rehm Khan lani u svibnju pao u čileanske ruke s eksplozivnim materijalom i kada je policija utvrdila identitet njegove mreže: Egipćani, Turci, Libanonci i Saudijici, svi povezani s Hezbollahom i s putovnicama Venezuele.

Osoba zadužena za davanje tih putovnica je dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova Venezuele, Tarke Zaidan El Aissami, koje li slučajnosti, također sirijskog porijekla, poznat i po veličanju Saddama Hussein i Osama bin Ladena te zbog obiteljskih veza s već spomenutim Makledom.

Izvori iz venecuelanske vlade potvrđuju TWP-u da jača broj islamskih radikala koji dobivaju vojnu obuku u glasovitoj Isla Margarita, kao i broj agenata Venezuele koji odlaze u Teheran na pohađanje 'islamskih studija'. List upozorava na nedovoljne reakcije američke vlade pred činjenicom da raste broj agenata spavača koji su spremni na djelovanje protiv američkih ciljeva.