izbačeni iz oružanih snaga

Trideset i tri vojnika uhićena zbog zavjere protiv Madura

25.01.2024 u 05:32

Bionic
Reading

Trideset i tri venezuelanska časnika i vojnika uhićena su, ponižena i izbačena iz oružanih snaga zbog navodne zavjere protiv predsjednika Nicolasa Madura, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane

General bojnik, dva pukovnika, šest potpukovnika, devet bojnika, dva kapetana, šest prvih poručnika i sedam narednika navedeni su poimence u priopćenju za javnost.

Oni bi bili "upleteni u zavjere kroz planiranje kriminalnih i terorističkih akcija usmjerenih na napad na legitimno konstituirani sustav vlasti, institucije države i venezuelanskog naroda, čak i na atentat na šefa "države", rekao je ministar obrane Vladimir Padrino.

“Ove izdajice nikada nisu trebale nositi uniformu. To je skupina koja uopće ne predstavlja oružane snge," rekao je u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Vojska, koja posebno kontrolira rudarske, naftne i distribucijske tvrtke, stup je moći predsjednika Nicolasa Madura. Oporba i nevladine organizacije redovito osuđuju korupcijske mreže koje su mnogim dužnosnicima omogućile bogaćenje.

Venezuelanska vlada redovito osuđuje zavjere ili napade protiv sebe, često optužujući Sjedinjene Države, oporbu ili kolumbijske trgovce drogom da su izvor.

"Svi uhićenici priznali su i otkrili informacije o planovima protiv venezuelanskog naroda i demokratskog društva," rekao je novinarima državni odvjetnik Tarek William Saab dodavši kako je još 11 osoba, uključujući i neke aktiviste za ljudska prava, te novinare predmet naloga za uhićenje.

Ne ulazeći u detalje, predsjednik Maduro već je spomenuo te zavjere tijekom svog godišnjeg obraćanja naciji prošlog tjedna.

Američki State Department priopćio je u utorak da je "duboko zabrinut" zbog uhićenja bez odgovarajućeg postupka, za koje je rekao da su u suprotnosti s duhom sporazuma između Madurove vlade i oporbe.