ODREĐEN DATUM

Predsjednički izbori u Venezueli na rođendan Huga Chaveza

05.03.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Venezuela će održati predsjedničke izbore 28. srpnja, rekao je u utorak čelnik nacionalnog izbornog vijeća Elvis Amoroso

Očekuje se da će se predsjednik Nicolas Maduro kandidirati za reizbor, ali nije jasno s kojim oporbenim protukandidatom će se suočiti. Vrhovni sud u siječnju je potvrdio zabranu javne dužnosti Marije Corine Machado, koja je uvjerljivo pobijedila na oporbenim predizborima u listopadu, što je dovelo do ponovnog uvođenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Datum izbora ujedno je i rođendan pokojnog predsjednika Huga Chaveza, Madurovog mentora i prethodnika, koji je preminuo 2013. godine.

Vlada i oporba u listopadu su se dogovorile da će se glasovanje održati u drugoj polovici 2024. te da će na svakoj strani biti moguće odabrati kandidata. Također su dogovorile da će međunarodni promatrači, uključujući one iz Europske unije i Ujedinjenih naroda, nadgledati glasovanje.

Neki oporbenjaci ranije su izrazili sumnju da će Maduro podržati dogovor, a čini se da su njihovi strahovi opravdani zbog ograničenja nad protukandidatkinjom Machado.