THE WASHINGTON POST TVRDI

Hugo Chávez širi terorističku mrežu u Latinskoj Americi

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.03.2011 17:52
  • Objavljeno 22.03.2011 u 16:41
chavez

chavez

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U članku 'Postoji li Chávezova teroristička mreža pred vratima Amerike?', dnevnik The Washington Post (TWP) jučer je donio upozorenje da administracija Baracka Obame ne bi trebala ignorirati činjenicu da Iran surađuje s Venezuelom kako bi stvorila terorističku podružnicu 'teheranskog profila' na zapadnoj hemisferi

List podsjeća da je 22. kolovoza 2010. nakon intervencije Irana, Hugo Chávez ugostio vodeće ljude Hamasa, Hezbollaha i Palestinskog islamskog džihada (PIJ), i to na tajnom sastanku koji je održan u vojarni Tiuna u južnom Caracasu. Među prisutnima bili su glavni tajnik PIJ-a, general Ramadan Abduhllah Mohammad Shallah, koji se nalazi na popisu FBI-a o najtraženijim teroristima, zatim vrhovni vođa Hamasa, Khaled Meshal te operativni šef Hezbollaha, još uvijek tajnog identiteta.


Ovaj je pak sastanak na vrhu dogovoren u Damasku u veleposlanstvu Venezuele dana 10. svibnja 2010. između veleposlanika Irana u Siriji, Ahmada Mousavija, te veleposlanika Venecuele u Siriji, Imada Saab Saaba. Prema obavještajnim podacima do kojih je došao TWP, tada je dogovoren susret predsjednika Irana i Venezuele s maksimalnim vođom Hezbollaha, Hasana Nasrallaha. Činjenica da su ti 'kriminalci', kako ih naziva TWP, napustili sigurno skrovište i doletjeli do Caracasa govori o njihovom povjerenju u Cháveza, ali i o odluci da uspostave što bolju suradnju. Drugim riječima, smatra list, da je po srijedi širenje terorističke mreže 'pred vratima SAD-a'.

Veza Huga Cháveza s Hezbollahom je uvršćena i tako što je drugi čovjek veleposlanstva Venecuele u Siriji, Ghazi Nassereddine Atef Salame, osoba koja je organizirala konklavu terorista u kolovozu, inače Libanonac naturaliziran u Venezueli, ujedno i šef mreže Hezbollaha u Južnoj Americi. Mreža se autofinancira trgovinom droge, što i nije novost jer je vlada Kolumbije u više navrata, kao i ona u Washingtonu, dokazala vezu Huga Cháveza i FARC-a, kolumbijske gerile koja surađuje s narkokartelima.

Informacije koje su procurile iz diplomatske mreže Venezuele govore da Nassreddine posluje s kompanijama s kojima rukovodi Walid Makled, poznati narkodiler koji je nedavno uhićen u Kolumbiji na zahtjev SAD-a.

U zamjeni za milost Makled je istražiteljima priznao da posjeduje dokumentaciju koja dokazuje sudjelovanje Huga Cháveza i njegova vojnog pobočnika, Henryja Rangel Silve, u poslovima s trgovinom droga. Makled je tražen zbog ubojstva u Venezueli, ali TWP ističe da bi SAD trebao ustrajati u zahtjevu za izručenjem zbog relevantnost njegovih informacija o prisutnosti Hezbollaha u Južnoj Americi i sponzorstvu terorista od strane Cháveza.

Veza Hezbollaha i Venezuele je potvrđena i kada je Pakistanac Muhammad Saif-ur-Rehm Khan lani u svibnju pao u čileanske ruke s eksplozivnim materijalom i kada je policija utvrdila identitet njegove mreže: Egipćani, Turci, Libanonci i Saudijici, svi povezani s Hezbollahom i s putovnicama Venezuele.

Osoba zadužena za davanje tih putovnica je dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova Venezuele, Tarke Zaidan El Aissami, koje li slučajnosti, također sirijskog porijekla, poznat i po veličanju Saddama Hussein i Osama bin Ladena te zbog obiteljskih veza s već spomenutim Makledom.

Izvori iz venecuelanske vlade potvrđuju TWP-u da jača broj islamskih radikala koji dobivaju vojnu obuku u glasovitoj Isla Margarita, kao i broj agenata Venezuele koji odlaze u Teheran na pohađanje 'islamskih studija'. List upozorava na nedovoljne reakcije američke vlade pred činjenicom da raste broj agenata spavača koji su spremni na djelovanje protiv američkih ciljeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi