NEŠTO JE TRULO U VENEZUELI

Hugo Chávez mora baciti 100.000 tona hrane

24.06.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Smrad doslovno ubija u drugoj po veličini pomorskoj luci Venezuele Puerto Cabello, gdje je otkriveno 103.802 tona trule hrane koja je trebala biti distribuirana u mreži socijalističkih marketa

Vijest je šokirala prvenstveno socijalno ugrožene slojeve Venezuele gdje raste broj siromašnih. Vlada Huga Cháveza će morati dati uništiti više od sto tisuća tona hrane koju je uvezla, a onda i ostavila u kontejnerima i skladištima luke Puerto Cabello u državi Carabobo.

Da je nešto sumnjivo, moglo se pretpostaviti nakon što je procurio prvi skandal kada je 15. lipnja Dominikanska Republika vratila u Venezuelu brod sa 60 kontejnera u kojima je bila pomoć za narod Haitija: tunjevina, brašno, tjestenina i mlijeko, sve u lošem stanju i sve iz istih skladišta u Puerto Cabellu.

Predsjednik-komandant Hugo Chávez priznao je ozbiljnost situacije, ali je sve relativizirao izjavom da se ipak radi o samo dva posto ukupne hrane koja stiže, u posebnom programu njegove vlade koji traje već sedam godina, ovih dana do siromašnih građana Venezuele.

Chávez vodi bitku s privatnim sektorom, pa se sada čak 70 posto hrane dobiva jeftinim uvozom, najviše iz SAD-a, Brazila, Argentine i Ekvadora, i dijeli preko društvenih kompanija Mercal, Pdvsa i Pdval.

Tek sada predsjednik priznaje da je posao trebalo kontrolirati preko odgovarajućeg ministarstva, a ne preko petrolejskih kompanija koje imaju brodove i skladišta. U Venezueli su prekidi i nestašice struje svakodnevnica, pa se smatra da je u ovom slučaju propast ogromne količine hrane (najviše se radi o mesu) ljudska pogreška, ali i plod korupcije.

Naime, birokrati zarađuju tako što hranu ostavljaju duže u kontejnerima i skladištima. Najam jednog kontejnera stoji oko 140 američkih dolara (120 eura) na dan. A često se događalo da su, izloženi velikome suncu, ti kontejneri bili bez struje i više sati dnevno.

Chávez se pokušao izvući iz ovog skandala najavom nacionalizacije Alimentos Polar, sedamdeset godina stare i najveće kompanije za proizvodnju i distribuciju hrane koju je nedavno optužio da je sakrivala 120 tona hrane kako bi ucijenila gladne ljude Venezuele.