REORGANIZACIJA

HT smanjuje broj menadžera kako bi bio efikasniji

31.03.2014 u 15:24

Bionic
Reading

U Hrvatskom telekomu (HT) u tijeku su promjene u organizacijskoj strukturi koje bi trebale stupiti na snagu 1. svibnja ove godine s ciljem postizanja efikasnije organizacije, doznaje se danas iz HT-a

Prijedlog nove organizacije, koji je donijela Uprava HT-a, poslan je na savjetovanje Radničkom vijeću te je u tijeku uobičajena procedura, kažu u HT-u kojemu na upit Hine ističu da se promjene u toj kompaniji provode s ciljem postizanja efikasnije organizacije u kojoj će se brže donositi odluke i koja će biti u potpunosti fokusirana na korisnike.

Jedna od ključnih promjena u postizanju tog cilja je i smanjenje broja menadžerskih pozicija, pri čemu iz HT-a ne otkrivaju više detalja.


Promjene u organizacijskoj strukturi HT-a počele su s dolaskom novog predsjednika Uprave Davora Tomaškovića, koji je na toj poziciji od početka ove godine.

Do sada se Tomašković još nije pojavljivao pred medijima, pa ni pred stručnom javnošću na nekim telekom konferencijama, ali je, kako se neslužbeno čulo, itekako aktivan u upoznavanju sa stanjem kompanije, zaposlenicima i sindikatima, a najavljivalo se i kako se, zbog pada prihoda zadnjih godina, mogu očekivati i promjene u poslovanju HT-a.

Usporedo s pripremama organizacijskih promjena u veljači ove godine došlo je i do preseljenja sjedišta kompanije iz centra Zagreba na novu lokaciju u poslovnu zgradu Sky office u zapadnom dijelu grada, dok su drugi dijelovi kompanije raspoređeni po ostalim zgradama u gradu u vlasništvu HT-a, što su iz HT-a u veljači objasnili dijelom i financijskim razlozima.

Inače, za 29. travnja sazvana je glavna skupština HT-a koja će uz ostalo odlučivati o upotrebi neto dobiti HT-a za 2013. koja je iznosila 1,43 milijardi kuna, a od čega bi se 736,9 milijuna kuna ili 9,00 kuna po dionici upotrijebilo za isplatu dividende dioničarima.

To je ujedno i prvi put u zadnjih nekoliko godina da se za isplatu dividendu ne predviđa gotovo cjelokupna dobit, jer se dio lanjske neto dobiti od 284,3 tisuće kuna raspodjeljuje u zadržanu dobiti (što je slično prijašnjim godinama), dok se 694 milijuna kuna planira upotrijebiti za povećanje temeljnog kapitala.

U objašnjenjima poziva za skupštinu ističe se da se reinvestiranje dijela dobiti u temeljni kapital predlaže s ciljem značajnog ulaganja u razvoj kompanije kako bi se promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurala dugoročna vrijednost za dioničare

Za ulaganja se navodi da će biti usmjerena na razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga, realizaciju potencijalnih prilika regionalne ekspanzije te na širenje poslovanja putem ponuda proizvoda i usluga u regiji