IZBORNI DEBAKL

HSS reže broj zaposlenih, Friščić više neće biti predsjednik

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2011 20:18
  • Objavljeno 09.12.2011 u 20:18
Josip Friščić i Damir Bajs

Josip Friščić i Damir Bajs

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Izborna glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se 28. siječnja 2012. u Zagrebu, odlučilo je danas predsjedništvo HSS-a koje je predsjednik stranke Josip Friščić izvijestio da se neće kandidirati za stranačkog predsjednika

Friščić je to odlučio pošto je na parlamentarnim izborima stranka dobila samo jedan mandat u Hrvatskom saboru, odnosno izborni je prag prošao samo Friščić u 2. izbornoj jedinici.

HSS je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora imao šest zastupnika.

Josip Friščić je nakon sjednice predsjedništva HSS- izjavio kako je predsjedništvu jasno poručio da se ne misli kandidirati za predsjednika HSS-a. Istaknuo je da će biti zastupnik HSS-a u Hrvatskom saboru.

"Izabran sam za saborskog zastupnika i u skladu s programom stranke, s onim što smo mi si zacrtali i onim što je naš nauk i svjetonazor, zasigurno ću svemu tome pridonositi s bilo koje dužnosti pa i s te", istaknuo je.

Dodao je kako je predsjedništvo analiziralo izborne rezultate po izbornim jedinicama i zaključilo da "nismo zadovoljni rezultatima, ali je utješno što smo ostali parlamentarna stranka. No zbog toga, a i po statutarnim odredbama, dogovorili smo se o početku kandidacijskog procesa za izbornu skupštinu te utvrdili da se ona održi 28. siječnja 2012.", kazao je Friščić.

Naglasivši kako se neće kandidirati za predsjednika HSS-a, rekao je da se određene stvari, nakon takva izbornog rezultata, trebaju promijeniti, pa i na čelnoj dužnosti. Da bi se to olakšalo, na predsjedništvu sam jasno rekao da se ne mislim kandidirati za predsjednika HSS-a, objasnio je.

Friščić je također rekao kako su se dogovorili da tajništvo pripremi program racionalizacije i promjenu pravilnika o financiranju.

'Mi smo stranka s 52.000 članova. Bilo je razdoblja kad se središnjica financirala članarinama članstva, ali kako je broj saborskih zastupnika rastao, uz racionalnu potrošnju takvi doprinosi nisu više bili potrebni. Ali to ne znači da nećemo naći rješenja za racionalno funkcioniranje središnjice, inače ako ona ne funkcionira, teško je očekivati da će ispunjavati sve obveze i poslove koje obavlja tako velika stranka kao HSS', rekao je Friščić.

Podsjetivši da plaću dobiva pet osoba, dodao je kako taj broj nije povećavan ulaskom u vlast, a moguće smanjenje ovisi o dogovoru u stranci i načinu zatvaranja financijske konstrukcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi