ŠTO KAŽU GLAVAŠEVCI?

HSS i SDP: Dok god HDSSB ima ekstremne stavove, nema suradnje

18.07.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Iako zasad, osim IDS-a, Narodna koalicija nema u planu traženje nekih novih postizbornih partnera, po svemu sudeći vrata se za druge ne zatvaraju posve. Zbog koketiranja s HDSSB-om, SDP je i na prošlih izborima dobio negativne kritike, a ovaj put pozitivne signale prema toj regionalnoj stranci šalje šef HSS-a Krešo Beljak

'Vulin i Šišljagić po meni nisu ekstremisti, a nije ni Branimir Glavaš. Ja o tome imam osobno mišljenje... Poštujem hrvatske institucije i njihove odluke, ali isto tako je činjenica da je Glavaš heroj Domovinskog rata i to mu nitko ne može osporiti. Ratni zločin ili ne, u gradu koji je s tri strane u okruženju, na koji svakodnevno padaju tisuće granata...U tom kontekstu govoriti o ratnim zločinima, meni kao branitelju je poprilično je upitno', poručio je u intervjuu za Večernji list HSS-ov šef Krešo Beljak.

Poručio je kako HDSSB HSS-u može biti prihvatljiv za suradnju ako se odrekne nekih loših stvari

U SDP-u zasad Beljakove riječi nitko ne želi službeno komentirati, međutim doznajemo da se slažu sa stavom da se s HDSSB-om koji ima ekstremne stavove, ne može surađivati.

'Beljak je jasno rekao da se HDSSB mora odreći svojih ekstremnih stavova, a takvo mišljenje dijelimo i u SDP-u: sa strankom koja poseže za crnim uniformama i ne pokazuje da u potpunosti prihvaća da su svi građani RH jednaki, teško je zamisliti suradnju', kaže jedan od naših sugovornika iz SDP-a.

Podsjetimo, s koketiranjem sa HDSSB-om SDP je imao problema uoči prošlih izbora, a da će doći do suradnje između te dvije stranke tvrdio je bivši predsjednik Ivo Josipović. Do suradnje HDSSB-a i SDP-a nije nikada došlo.

Po svemu sudeći neće ni ovaj put, jer je šef HDSSB-a Dragan Vulin rekao da je suradnja sa SDP-om gotovo nemoguća. 'Što se tiče HDSSB-a, naravno da ćemo poslije izbora biti konstruktivni kao i do sada. Ako to znači za dobrobit Slavonije, svakako da ćemo ući u suradnju, ali s obzirom na sve što se događa u lijevoj koaliciji - ta suradnja će biti prilično teška, gotovo nemoguća', kazao je, dodajući da ipak prije konačne odluke treba vidjeti izborne rezultate, a zatim pojašnjava da su njihov problem s narodnjacima - obećanja HSS-u.

'Imali smo prilike vidjeti u toj trgovini da se HSS-u nudi unaprijed Ministarstvo poljoprivrede, a naš je program jasan po pitanju poljoprivrede. Imamo svog kandidata, čovjeka za kojeg smo sigurni da je najkompetentniji, doktor je poljoprivrednih znanosti. To je Željko Kraljičak. Ako oni unaprijed nude to ministarstvo, teško ćemo se dogovoriti', kazao je Vulin jučer za N1.