KAKO SU PROŠLI MALI

HSLS-u manje preferencijalnih glasova od broja članova!

12.11.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Sociolog Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu analizirao je preferencijalne glasove birača na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, a oni su pokazali da je svoje pravo odabira najpoželjnijeg kandidata iskoristilo oko 72 posto birača Domoljubne koalicije i oko 68 posto birača koalicije Hrvatska raste. Pritom, kandidati HDZ-a dobili su oko 89 posto, a kandidati SDP-a oko 80 posto preferencijalnih glasova

Ulazak malih stranaka u koalicije s velikima zapravo omogućava skrivanje njihove stvarne snage i biračke podrške te preživljavanje usprkos gubitku potpore i baze, piše u svom blogu Dragan Bagić, dodajući da je to jedan od argumenata koji se često navode kada se zagovara zabrana predizbornog koaliranja. Sada, kada imamo preferencijalno glasovanje, mogućnost potpunog skrivanja je manja jer se na temelju preferencijalnog glasovanja može zaključiti nešto o rejtingu manjih stranaka iako su ušle u veliku koaliciju - što ne rješava problem njihovog preživljavanja usprkos gubitku podrške.

Analizirajući preferencijalne glasove za kandidate Domoljubne koalicije, Bagić je ustanovio da je od manjih stranaka uvjerljivo najuspješniji bio HSS, čiji su kandidati prikupili 23.400 glasova, što je oko 4,35 posto svih 'palih' preferencijalnih glasova ove koalicije. Drugi je HSP dr. Ante Starčević s 11.200 glasova (1,41 posto), zatim Hrast s 8.800 glasova (2,1 posto), a tek na četvrtom mjestu je HSLS sa 7.600 glasova (1,4 posto). Zanimljivo je da su neke manje stranke, upravo poput HSLS-a, dobile manje preferencijalnih glasova nego što deklariraju broj članova.

U koaliciji Hrvatska raste, nakon SDP-a, uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova u udjelu od 16,5 posto dobio je HNS, čije je kandidate zaokružilo oko 84.000 birača. Drugi je HSU s oko 11.000 glasova i udjelom od 2,2 posto. Preračunato na nacionalni rejting, ispada da HNS ima rejting od oko 5,6 posto na nacionalnoj razini, što je znatno više od onoga što su u posljednje vrijeme dobivali u anketama, navodi Bagić, podsjećajući da je HNS u istraživanju Crobarometra za listopad imao podršku od samo 1,3 posto. To donekle potvrđuje njihovu tezu da su oni jači od nacionalnih rejtinga jer imaju jaku bazu.  

Bagić konstatira da je jedino HNS od malih partnera uspio zadržati određeni identitet i bazu dok to nije uspjelo nikome od koalicijskih partnera HDZ-a.

'Vjerojatno zato jer su jako rano ušli u koaliciju te su bili prilično nevidljivi akteri od ulaska u koaliciju s HDZ-om. Dovoljno je pogledati vizualni identitet oglasa Domoljubne koalicije, koji je zapravo u potpunosti bio vizualni identitet HDZ-a, a identitet malih stranaka nazirao se negdje na nevidljivim rubovima. Za te stranke cijena ulaska u parlament pod okriljem Domoljubne koalicije bi dugoročno mogla značiti samo 'odgođeno odumiranje' jer ove izbore uopće nisu iskoristili za vlastito pozicioniranje', zaključuje Bagić.

Tablice raspodjele preferencijalnih glasova unutar dviju vodećih koalicija možete naći ovdje