ODBOR O REMONTU MIG-OVA

'HRZ vrijedi kao pola transfera Modrića ili Rakitića!'

11.12.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Remont hrvatskih borbenih zrakoplova tip MIG 21 u Ukrajini bio je transparentan posao, a za sada je preuzeto šest zrakoplova, doznaje se na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obranu na kojoj su nazočili i ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik glavnog stožera Drago Lovrić te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) general Dražen Šćuri

Ministar obrane izjavio je da je remont MIG-ova bio transparentan, da se biralo između dvije tvrtke iz Rumunjske i Ukrajine, ali da je zbog boljih uvjeta odabran ukrajinski zrakoplovni savez u Odessi. Naglasio je i da se rumunjska strana nije žalila zbog činjenice što nije dobila posao.

Probleme u remontu hrvatskih MIG-ova uzrokovali su ukrajinski propisi koji zabranjuju određena testiranja, kao i ratna situacija u Ukrajini, rekao je probni pilot, brigadir Ivan Selak. On je kazao da je osobno letio na nekoliko aviona, ali da zbog ukrajinskih propisa kao stranac nije smio letjeti na zvučnim brzinama, niže od 500 metara kao ni testirati radare i slično. Naglasio je, da će HRZ preuzeti samo potpuno ispravne ratne zrakoplove.

'Stvari polako sjedaju na svoje mjesto, no, zato je potrebno vrijeme', rekao je Selak, dodavši, da je to normalno kod ovako starih zrakoplova.

Istaknuo je da je cilj remonta bilo održavanje borbenog zrakoplovstva i zaštita zračnog prostora te da će se ona u 2015. i poboljšati. Također je kazao da nemamo novaca za bolje zrakoplove, slikovito se izrazivši da HRZ vrijedi kao pola transfera nogometnih zvijezda Luke Mudrića ili Ivana Rakitića.

Zapovjednik HRZ Dražen Šćuri izvijestio je da su trenutno ispravna četiri borbena zrakoplova tipa MIG 21, a brigadir Selak ga je nadopunio da su dva od šest preuzetih neispravna zbog curenja goriva. Ostalih šest zrakoplova koje smo naručili s remonta u Ukrajini nisu preuzeta jer su još u fazi testiranja, a jednom nedostaje motor koji je još na remontu.

U raspravi članova Odbora za obranu zastupnik Josip Đakić (HDZ) postavio je pitanje porijekla zrakoplova koje su nam prodali Ukrajinci, navodeći novinske tekstove da su neki od tih zrakoplovi vlasništvo jemenskih zračnih snaga. Njega je demantirao ministar obrane Ante Kotromanović rekavši da su Ukrajinci dali opširnu dokumentaciju koja potvrđuje da su ti zrakoplovi njihovo vlasništvo.

Zaključivši raspravu Odbora za obranu njegov predsjednik Tomislav Ivić izrazio je zadovoljstvo što se raspravljalo o toj temi i dao prijedlog da članovi Odbora osobno posjete eskadrilu borbenih zrakoplova.