od ukupno 12

Hrvatskoj predan i treći borbeni avion Rafale u Francuskoj

17.11.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, od ukupno njih 12, održana je u petak u Francuskoj, čime je Hrvatska dobila prvi Rafale jednosjed, izvijestilo je Ministarstvo obrane

Riječ je o višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

"Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Istaknuo je kako je ovo i jedan od pokazatelja uspješne dinamike isporuke Rafalea Hrvatskoj.

Hrvatska je do sada preuzela dva aviona dvosjeda te je primopredaja prvog aviona Rafale održana 2. listopada u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj.

Krajem ove godine predviđa se primopredaja još četiri aviona.

Tijekom 2024. i početkom 2025. također će preuzeti po četiri aviona, a u tom će se periodu i postupno isporučivati njihova prateća oprema, navodi resorno ministarstvo.