PREMIJER SANADER:

'Hrvatskoj ne prijeti bankrot!'

02.03.2009 u 16:37

Bionic
Reading

'Mislim da će Hrvatska ući u EU prije nego što se planira. Tvrdim da Hrvatska može biti ključ nekih rješenja u EU jer bi u slučaju ratificiranja Lisabonskog ugovora Irci dobili određenu pomoć ili popuste od EU', kazao je premijer Ivo Sanader gostujući u emisiji 'Kako vlada Vlada' na Hrvatskom radiju

Sanader je izrazio uvjerenje da EU Hrvatsku treba te da glasine koje su mogu čuti da nas u EU ne žele, ne stoje. Premijer je također izrazio uvjerenje da ćemo do travnja naći svoje mjesto u NATO savezu.

'Ne bih dramatizirao situaciju oko NATO-a i referenduma u Sloveniji. Slovenci to imaju ugrađeno u ustav i ukoliko se sutra Island ili neka druga zemlja odluči priključiti tom savezu, Slovenci mogu napraviti istu stvar. Međutim, očekujem da će Hrvatska 3. travnja postati punopravna članica NATO-a i da priča s referendumom u Sloveniji neće proći', istaknuo je Sanader i dodao da se nada da će pitanje granice sa Slovenijom odvojiti od hrvatskih predpristupnih pregovora sa EU.

Govoreći o recesiji i antirecesijskim mjerama koje je Vlada donijela, Sanader je kazao da se u rebalans proračuna nije išlo prije dva mjeseca jer bi to bio cirkus da su ga išli raditi dva mjeseca nakon što je donesen.

'Nitko prije četiri mjeseca kada je proračun donesen nije mogao predvidjeti kako će se situacija razvijati. Ovo nije samo naša kriza, ovo je kriza kakvu svijet ne pamti', istaknuo je premijer dodavši da se kriza u Hrvatskoj može i ublažiti na način da velike kompanije koje su zarađivale velik novac u Hrvatskoj dio dobiti sada i vrate.

I dok vodeći oporbenjaci tvrde da bi rebalans proračuna trebao biti između 10 i 15 milijardi kuna, Sanader drži da su to procjene neodgovornih ljudi.

'Samo neozbiljni i neodgovorni političari mogu tvrditi da će rebalans biti takav. Rebalans će biti između jedne i tri milijarde kuna. Međunarodni monetarni fond u ovom trenutku ne trebamo i Hrvatskoj ne prijeti bankrot', zaključio je Sanader.