TEŠKA SITUACIJA

Hrvatsko veleposlanstvo u kontaktu s pomorcima u Alžiru

09.08.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Hrvatsko veleposlanstvo u Alžiru u kontaktu je s hrvatskim pomorcima na slovenskom brodu 'Istra', koji se više od dva tjedna bez goriva nalazi u alžirskoj luci, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na brodu Istra nalaze se dva hrvatska državljanina, a veleposlanstvo je u kontaktu s njima. Detaljno pratimo situaciju te se nadamo da će problem biti što skorije riješen te da će uskoro zaploviti natrag, doznaje se u ministarstvu.

Brod Istra, na kojemu se među 11 članova posade nalaze i hrvatski mornari, već 19 dana usidren u luci Bejaia u Alžiru bez dozvole za iskrcavanje te sa sve manjim zalihama vode i hrane. Osim Hrvata na brodu su i pomorci iz Srbije i Gruzije.

Prema Sindikatu pomoraca Hrvatske, situacija na brodu tvrtke Euroshipping iz Kopra je teška i trebalo bi osigurati gorivo koje bi bilo dostatno da brod doplovi do Kopra.

S obzirom da nije zaprimljen službeni zahtjev za repatrijacijom, još nisu aktivirani nikakvi mehanizmi prijevoza hrvatskih pomoraca, kažu u sindikatu.