TREBA POTVRDITI SABOR

Hrvatski vojnici obučavat će kurdske topnike i pilote?

09.04.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Par desetaka hrvatskih vojnika uskoro bi moglo obučavali snage sigurnosti u Kurdistanu. Da postoji takva ideja, potvrdili su za tportal i u Ministarstvu obrane, no dalek je još put do donošenja takve odluke u Saboru

U Ministarstvu obrane nam kažu da se još uvijek radi samo o ideji, i da odluka kada i bude napisana prvo mora proći proceduru u Vladi i u Saboru.

Ideja je, kažu nam u ministarstvu, da se par desetaka hrvatskih vojnika angažira u neborbenoj misiji u Kurdistanu, a podršku za takvu ideju ministar obrane Ante Kotromanović dobio je i od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na nedavnoj sjednici Vijeća za obranu.

'Mi smo se sada dosta smanjili u misijama u Afganistanu i naša je zadaća, mi smo članica antiterorističke koalicije recimo, ja sam čak i posjetio Irak, angažirati se na sjeveru Kurdistana zajedno s Nijemcima, oni su dolje već nekoliko mjeseci, u neborbenoj misiji, to ponavljam. Poslali bi naše instruktore za trening recimo topnika, inženjeraca, i u Hrvatskoj i dolje. Naravno, treba proći proceduru, bilateralno to riješiti s Bagdadom, parlament mora odobriti. Ja bih volio vidjeti naše vojnike zajedno s drugim pripadnicima NATO-a na tom prostoru', kazao je Kotromanović prije dva dana u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Kada se točno očekuje njihovo slanje, Kotromanović nije znao odgovoriti. 'To neće biti više od nekoliko desetaka instruktora koji će obučavati snage sigurnosti prvenstveno u Kurdistanu gdje je relativno mirno. Rizik uvijek nekakav postoji, ali ondje zasad nema velikih problema zato što su Pešerge izbacile ISIL skroz južno do Mosula', kazao je Kotromanović.