odluka SVEUČILIŠTA

Hrvatski studiji su nakon dvadeset godina postali fakultet: Dekan je bivši ministar Barišić

10.12.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Hrvatski studiji odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu nakon više od dvadeset godina postaju fakultet, a dekan će biti bivši ministar Pavo Barišić dok delegacija ne izabere novog

Među ljudima koji će birati novog dekana nalazi se 34 zaposlenika i šest studenata koje je predložio Studenstki zbor Hrvatskih studija. Studentski zbor vijest je objavio na Facebooku.

Hrvatski studiji pokrenuti su 16. studenoga 1992. kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva’, potom je program preoblikovan u četverogodišnji, a pridodani su mu i studijski programi filozofije i religijske kulture Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, kako piše Srednja.hr.

Od 1995. godine hrvatski studiji postaju sveučilišni centar sa statusom podružnice Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište je prihvatilo još nekoliko studijskih programa, a nastavila se suradnja i s Filozofskim fakultetom Družbe Isusove, koji tada nije bio dio Sveučilišta. Obvezao se na dugoročnu suradnju u izvođenju programa, a Hrvatski studiji su im zauzvrat dali da se njihovi nastavnici ‘uz očuvanje autonomije u imenovanju i opozivu svojih nastavnika, biraju u znanstveno-nastavna zvanja te djeluju i kao nastavnici Sveučilišta u Zagrebu, zaposleni na radnim mjestima na Hrvatskim studijima’.

Kasnije je Filozofski fakultet Družbe Isusove ušao u sastav Sveučilišta kao fakultet, a ne odjel te se razdvojio od Hrvatskih studija i promijenio naziv u Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

Sadašnji v.d. dekana Pavo Barišić devedesetih je obnašao dužnost zamjenika voditelja Studija, dok je sadašnji prorektor Ante Čović bio voditelj.

Prošle godine studiji postaju odjel zbog čega je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podnio sudsku tužbu, tvrdeći da se transformacija Hrvatskih studija iz centra u odjel protivi Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Također ministrica Blaženka Divjak tvrdila je kako je to nezakonito te dvije i pol godine nije im željela dati dopusnicu za rad, ali je nakon pritisaka, odlučila dati i dozvolu za izvođenje studija demografije i hrvatskog iseljeništva.

Zatim je ukinut studij filozofije. Usvojena upisna kvota nula odnosila se već na narednu akademsku godinu 2017./2018., što je značilo da od te godine studij filozofije više ne postoji. Odsjek za filozofiju Hrvatskih studija broji devet zaposlenika koji su trebali ostati bez posla po završetku studija posljednje generacije studenata na Odsjeku za filozofiju. Studenti su zbog te odluke krenuli u blokadu, pa je studij filozofije na kraju vraćen.