predizborna utakmica

Hrvatski sindikati: Politika treba imati hrabrosti i teret prebaciti na bogatije dijelove društva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2020 14:35
  • Objavljeno 28.06.2020 u 14:35
Vilim Ribić, predsjednik MHS-a

Vilim Ribić, predsjednik MHS-a

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata poručila je u nedjelju kako politika treba imati hrabrosti te teret prebaciti na bogatije dijelove društva, treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva

"Teret teške krize ne smije se prelomiti samo preko leđa običnih građana i radnika niti hajkom na javne usluge koje su esencijalne za građane, posebno one siromašnije. Politika treba imati hrabrosti u većoj mjeri teret prebaciti na bogatije dijelove društva", poručuje se u priopćenju MHS-a.

Osvrućući se na predizborne programe političkih stranaka, iz MHS-a su poručili da su političke stranke u predizbornoj utakmici izgubile iz fokusa pitanja od najveće važnosti za građane.

"Što nas očekuje ako se predizborni planovi ostvare? Rezanje poreza kako bi se odobrovoljili neuspješni poduzetnici s jedne strane, a s druge strane balans javnih financija tražit će se u rezanju javne potrošnje pod prividom borbe protiv imaginarnih uhljeba koji nikad neće biti maknuti s državnog proračuna jer o njima ovise poluge političke moći", navode iz Matice.

Hrvatska treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva, no nažalost, tri najveće političke opcije ne nude takve ideje.

"Osim političke platforme Možemo, nitko drugi ne spominje uvođenje novih poreza koji ne bi pogađali prosječnog građanina, a mogli bi nadomjestiti potrebno umanjenje PDV-a", navodi se u priopćenju.

Smatraju da Platforma Možemo donosi primjeren okvir porezne politike u kojem se zalažu za ravnomjernije porezno opterećenje i više progresivnosti, uvođenje primjerenog oporezivanja nasljedstva i prebacivanje poreznog tereta na imovinu, što predstavlja zdrav balans između interesa poduzetnika i ostalih građana, između onih koji imaju više i onih koji imaju manje.

"U tom smislu Hrvatskoj je potreban porez na višak nekretnina, porez na internetske divove, zeleni porezi, porez na financijske transakcije privilegiranog bankarskog sektora", poručuju iz Matice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!