štetna odluka

Hrvatski savez dijabetičkih udruga peticijom traži ukidanje odluke HZZO-a: Neprihvatljivo je da se broj trakica za mjerenje šećera u krvi sa 100 smanjuje na 50 godišnje

07.06.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Hrvatski savez dijabetičkih udruga peticijom je zatražio ukidanje odluke HZZO-a kojom se osobama sa šećernom bolešću tipa 2 koje su na terapiji tabletama ili drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji smanjuje ionako mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi

Peticiju "Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!”, pokrenuli su, navode u priopćenju, prošle srijede zbog neprihvatljive oduke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 5. lipnja, kojom se broj trakica za mjerenje šećera u krvi sa 100 smanjuje na 50 komada godišnje, a što je manje od jedne trakice tjedno.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga najavljuje da će po završetku peticije tražiti da se ta "štetna i za zdravlje opasna odluka poništi". Navode i da su do sada prikupili gotovo pet i pol tisuća potpisa te pozivaju građane da ih podrže.

"Prevencija i redovito kontroliranje razine šećera u krvi, uz adekvatnu terapiju, dokazano smanjuju broj komplikacija kod osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2. Smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, izgledno je da će kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su moždani i srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije, te povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i prerane smrti kod oboljelih", istaknuli su.

Prema posljednjim podacima, trošak liječenja kroničnih komplikacija iznosio je, tvrde, 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spadaju i trakice za mjerenje šećera u krvi.

Uvjereni su da će odluka HZZO-a posebice u vrijeme pandemije covid-19 loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav.

Ističu da će tom odlukom biti zahvaćeno gotovo 200.000 osoba sa šećernom bolešću, a to su najvećim dijelom osobe starije životne dobi kojima će svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi dodatno opteretiti kućni budžet.

"To je još jedna odluka na štetu oboljelih od šećerne bolesti donesena bez njih samih, a kao Hrvatski savez dijabetičkih udruga smatramo da trebamo biti ravnopravni dionik uključen u skrb za oboljele", istaknula je u priopćenju predsjednica Saveza Zrinka Mach.