NAPETO U SAVUDRIJSKOJ VALI

Slovenska policija prišla ribarima, između njih stao brod hrvatske policije

29.12.2017 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon isteka šestomjesečnog roka za primjenu odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, u petak oko 7 sati ujutro dogodio se prvi susret hrvatskih ribara i slovenske policije u Savudrijskoj vali, a po riječima savudrijskog ribara Danila Latina, prošao je uobičajeno - uz slovensko upozorenje i intervenciju istarske policije, iz koje kažu da je jedno slovensko plovilo povrijedilo crtu razgraničenja

'Stanje u Savudrijskoj vali trenutno je mirno, nisu evidentirani nikakvi izgredi osim jutrošnje povrede crte razgraničenja od strane jednog slovenskog plovilA', izjavila je Hini glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Ribar Danilo Latin rekao je, pak, kako su i svi dosadašnji susreti hrvatskih ribara sa slovenskom policijom izgledali poput današnjeg.

 'Oko 6 sati ujutro isplovila su dva ribarska broda u pratnji hrvatske policije, a ubrzo im je u spornom dijelu Savudrijske vale prišao brod slovenske pomorske policije te ih upozorio da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama', kazao je.

 Potom je, dodaje Latin, između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli, a ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku.

 Potvrdio je kako su ribari u četvrtak imali radni sastanak s policijom u Umagu na kojem im je, kako je naveo, rečeno da mogu i dalje ribariti do polovice Savudrijske vale, a da će ih patrolni brodovi hrvatske policije i dalje pratiti.

  • +22
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

 'S obzirom da trenutno puše jaka bura i tramuntana, vjerujem da će se vrijeme tijekom dana smiriti i da ćemo ponovno isploviti. Vjerujem da neće doći do nikakvih ekscesa te da će političari konačno iskazati mudrost i brinuti o narodu, a ne o svojim foteljama', poručio je Latin. 

 Inače, najava početka primjene arbitražne odluke vezano uz granični spor Hrvatske i Slovenije izazvala je veliki interes medija, pa su na savudrijskoj rivi ribare koji su se vraćali iz lova dočekali brojni predstavnici medija.

 No, nikakvih senzacionalnih novosti nije bilo, već, kako su rekli savudrijski ribari, kao što to čine svakog dana, i danas su otišli ribariti te se nakon odrađenog posla vratili kući.

Podsjetimo, Slovenija od danas primijenjuje arbitražnu odluku o razgraničenju na moru. 'Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati', kazao je slovenski premijer Miro Carar.

Savudrijska vala Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak je diplomatskom notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

'Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava', naglašava se.

  • +9
Granični spor sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Podsjeća se i da je provedba arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepuštena dobrovoljnoj provedbi i dogovoru između stranaka spora te da je Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je provesti.

Hrvatska je izašla iz arbitražnog postupka na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 2015. godine, nakon što je otkriveno da je Slovenija svojim djelovanjem prekršila međunarodno pravo i povrijedila odredbe Arbitražnog sporazuma, kao što je to naknadno utvrdio i sam arbitražni sud. Tim protupravnim djelovanjem nepopravljivo je kompromitiran arbitražni postupak i njegova vjerodostojnost, stoji u priopćenju.

U noti veleposlanstvu se ističe spremnost Hrvatske da sa Slovenijom neposrednim dogovorom riješi ovo još uvijek otvoreno pitanje granice, za što je Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obiju država.

Arbitražni spor godinama politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posebno je naglasilo kako od slovenske strane, odnosno slovenskih tijela državne vlasti, očekuje da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provedbe arbitražne odluke, te da se, najprije u interesu stanovnika obje države koje žive u pograničnim područjima, suzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do incidenata i nepotrebnog podizanja napetosti. 

Slovenska je strana zaključno pozvana da svoje djelovanje usmjeri na pronalaženje konstruktivnog i obostrano prihvatljivog rješenja za ovo otvoreno pitanje između dviju država.