MINISTRICA ODGOVARA

Kako će se postaviti naša policija ako slovenska zauzme većinu Piranskog zaljeva?

28.12.2017 u 20:47

Bionic
Reading

Dan prije nego što Slovenija u petak počne primjenjivati arbitražnu odluku, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kaže kako će hrvatska policija štiti hrvatske interese ne precizirajući kakav će biti odgovor hrvatske strane ukoliko Slovenija krene kontrolirati četiri petine Piranskog zaljeva koliko im je prema arbitraži pripalo

'Mi stojimo na tome da nema jednostrane primjene arbitražne odluke. Hrvatska tu odluku ne priznaje, nije joj prihvatljiva. I na zadnjem sastanku kojeg smo imali s premijerom Cerarom rekli smo da neće doći do nikakvih jednostranih poteza. Mi smo danas poslali notu slovenskoj strani gdje očekujemo da nema incidenata', kazala je za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje što će biti ako Slovenci pošalju svoje policijske patrole na dio zaljeva koji im do arbitraže nije pripadao, Pejčinović Burić diplomatski odgovara: 'Mi ćemo raditi kao što smo radili i danas, štitit ćemo hrvatske interese. Duboko smo uvjereni da u duhu dijaloga jedino možemo doći do rješenja'.

Naglašava da je za nju crta razgraničenja i dalje na polovici zaljeva. 'Za nas je to granica s kojom smo i mi i Slovenija ušli u UN. Dakle, to je crta sredine', pojašnjava.

  • +9
Granični spor sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Poručuje da nema jednostrane primjene arbitraže ni na moru ni na kopnu, iako je s podjelom na kopnu Hrvatska relativno zadovoljna.

Kaže da su problemi sa susjedima (Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, BiH) 'nastali kao naslijeđe raspada bivše države'.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić