DRAMA U JEMENU

Hrvatski pomorci mjesecima zarobljeni na brodu

30.04.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Mjesecima na brodu 'Katina', kojim upravlja šibenska kompanija Brodarstvo, pet hrvatskih pomoraca u Jemenu proživljavaju dramu

'Situacija je na brodu katastrofalna, nemamo novca, od prošle smo godine bez goriva, a i zalihe hrane su nam na izmaku. Jednom našem članu posade prije nekoliko dana preminula je kći, a on nije mogao otići ni na pogreb', zavapio je jedan od hrvatskih pomoraca.

Brod plovi pod zastavom Sv. Vincenta i već je osam mjeseci arestiran u jemenskom Hodeidahu. Ondje su od rujna prošle godine, već sedam mjeseci nisu dobili plaće, a i komunikacija im je ograničena. Nemaju novca pa mogu tek primati telefonske pozive, temperatura zraka viša je od 40 Celzijevih stupnjeva jer im klima zbog nedostatka goriva ne radi. Uz kapetana Davora Brozičevića, na 'Katini' su još četiri hrvatska pomorca: prvi časnik palube Branko Mičetić, Giovanni Senčić, Vlado Podobnik i Denis Malnar, mahom Riječani. Brod je, naime, zbog dugovanja šibenskog brodara arestiran 1. rujna u Adenu, a potom je prije kraja rujna prisilno prebačen na sidrište luke Hodeidah.

Položaj im dodatno otežava to što u Jemenu nema predstavnika Međunarodne federacije transportnih radnika pa im ne može pomoći ni Sindikat pomoraca, jer ondje ne mogu naći nikoga tko bi im prema tamošnjim zakonima osigurao da se naši pomorci naplate sudskom prodajom brodova. Pomorci se tek nadaju okončanju pregovora o oslobađanju broda koji bi, navodno, trebao biti prodan u staro željezo jednom indijskom kupcu. Do direktora šibenskog Brodarstva Vite Jurage pomorci ne mogu doći, a nisu uspjeli ni iz Večernjeg lista

Još dva hrvatska pomorca zarobljena su u luci Lome u Togu. Kapetan Goran Stepanović i upravitelj stroja Ante Zore nalaze se na brodu 'Verzina' istog brodara, koji je također prisilno zadržan.