CIKLOFIL

Hrvatski političari potpisali Seviljsku deklaraciju

02.12.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Bez obzira hoće li biti u oporbi ili formirati vladu, najveće stranke složne su u jednom - bicikl je prijevozno sredstvo budućnosti.

Vrijedni Sindikat biciklista uspio je barem oko jedne ideje ujediniti žestoke političke protivnike i najveće stranke - složni su da će u skoroj budućnosti više pažnje posvetiti promociju bicikla i poboljšanju biciklističke infrastrukture u gradovima. Svoje potpise na deklaraciju stavili su pojedini političari iz HDZ-a, SDP-a, HSLS-a, HSS-a, HSP-a, Hrvatskih laburista i IDS-a, dok se od drugih stranaka, kojima je poziv upućen, potpis tek očekuje.

Seviljska deklaracija je dokument nastao povodom konferencije "Velo- city 2011" održane u Sevilli ove godine, a namijenjen je promociji bicikala među svjetskim ministrima prometa i svim drugim dužnosnicima nadležnim za kreiranje prometnih politika. Kao takva, ona odražava glasove biciklističkih aktivista i entuzijasta, političara i donositelja odluka sa svih strana svijeta te naglašava prednosti upotrebe bicikla kao svakodnevnog prijevoznog sredstva navodeći, između ostaloga, poboljšanje zdravlja, smanjenje prometnih gužvi, ukupno manje proračunske izdatke, veću društvenu ravnopravnost, veću sigurnost i smanjenje proizvodnje stakleničkih plinova kao neke od najvećih koristi od ulaganja u biciklistički promet.
"Iako se Hrvatska tik pred izbore suočava s čitavim nizom izazova i problema, potpisi na deklaraciji dašak su optimizma jer je riječ o inicijativi koje je uspjela povezati stranke različitih svjetonazora oko nečega što je itekako važno za budućnot - bicikla", rekao je MarkoGregović, predsjednik Sindikata biciklista, naglasivši kako bicikl kao prijevozno sredstvo smanjuje ovisnost o nafti, povećava kvalitetu života usred smanjenja gužvi i dakako, poboljšava zdravlje. Sindikat ovim putem poziva i stranke koje još nisu stavile svoj potpis na Seviljsku deklaraciju da to učine.