FOTOKOPIRANJE

Hrvatski odjeli u Srbiji bez školskih udžbenika

24.11.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Učenici hrvatskih odjela u Srbiji ni tri mjeseca od početka školske godine nemaju školske udžbenike, zbog čega su prinuđeni učiti iz preslika starih knjiga ili prepisivati tekstove i zadaće, doznaje se u utorak iz Hrvatskog nacionalnog vijeća

SUBOTICA - "Ministarstvo prosvjete nam više ne odobrava uvoz udžbenika iz Hrvatske kao ranijih godina. Točnije, dobili smo suglasnost za jednu knjigu i 3 bilježnice, a tražili smo oko 100 naslova. Istodobno, nije nam osigurano tiskanje udžbenika koji bi bili hrvatski prijevodi domaćih udžbenika", izjavila je za hrvatske medije u Vojvodini članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Stanislava Stantić Prćić.

Ona dodaje da je HNV mjerodavna državna tijela upozoravao na problem ali da pozivi, zamolbe i razgovori nisu donijeli rezultate.

Dužnosnica Izvršnog odbora HNV-a kaže da je ovo pitanje bilo među najvažnijim temama nedavnoga zasjedanja Međudržavnoga povjerenstva Srbije i Hrvatske u Beogradu i Subotici ali da ni na toj razini ništa nije riješeno, a ne zna se ni kada će biti.

Učiteljica hrvatskog razreda u mjestu Tavankut Marica Skenderović kaže da se zbog problema s udžbenicima mora iznimno pripremati za svaki sat, fotokopirati tekstove i zadaće iz starih udžbenika.

"Iscrpljeni smo od takvoga načina rada. Udžbenici su elementarno sredstvo za učenje, a našoj je djeci to uskraćeno", ističe Marica Skenderović.

"Moramo puno pisati, a fotokopirani papiri nisu u boji kao pravi udžbenici. Umjesto knjiga u torbama nosimo fascikle s preslikama lekcija", navodi jedna od učenica četvrtoga hrvatskog odjela u Tavankutu.

Vodstvo zajednice nadu polaže u predstojeći prijenos nadležnosti u području obrazovanja s republičke na vojvođansku vlast, koja pokazuje više razumijevanja za probleme nacionalnih manjina.

Redovita nastava na hrvatskom jeziku održava se u šest osnovnih škola u Subotici i okolici. Nju pohađa oko 300 učenika, a još oko 40 učenika imaju hrvatski gimnazijski razredi.