Dario Klasić

Hrvatski konzul iz Pretorije posjećuje Hrvate u Zambiji, otkrio što ih čeka i gdje su djeca

24.01.2023 u 22:10

Bionic
Reading

Dario Klasić, hrvatski veleposlanik u Pretoriji slučaj posvojenje djece iz DR Konga prati od prvoga dana i redovito posjećuje Hrvate u Zambiji

Dario Klasić, veleposlanik Republike Hrvatske u Pretoriji Hrvate u Zambiji posjetio je u subotu i s njima razgovarao 20 do 30 minuta. U ekskluzivnom razgovoru za RTL Danas Klasić je rekao kako je sam standard pritvorske jedinice ispod bilo kakvog pritvora u Europi, ali druge infrastrukture za strance nema.

'Cijelo vrijeme imaju ograničene mogućnosti komunikacije s obiteljima, mogu potvrditi da se osjećaju sigurno. Medijski napisi da se zambijski zatvori povezuju sa silovanjima, prisilama, ne mogu se povezati s hrvatskim državljanima, nema diskriminirajućih postupaka. U pritvoru su potvrdili da nemaju zamjerke', kaže.

Navodi i da su uvjeti skromni, hrana nije nešto na što su navikli, ali veleposlanstvo i drugi ljudi koji žele ostati anonimni, osigurali su pomoć u vidu hrane, higijene, lijekova.

Govoreći o ročištu koje bi trebalo biti u ponedjeljak, ali se špekulira o odgodi, Klasić navodi kako se sve vodi na engleskom.

'Hrvati ili bilo tko ima pravo da se postupak vodi na jeziku koji razumiju. Imaju prevoditelja, na prva dva ročišta fra Ivica Perić je bio prevoditelj, daljnji tijek postupka vidjet će hoće li izraziti želju da se postupak vodi na hrvatskom jeziku', naveo je.

Upitan oko svjedoka gdje se spominju roditelji djece koju su Hrvati, kako im se tereti, pokušali prokrijumčariti u Hrvatsku, navodi kako je do sada u cijelom postupku ispitano troje svjedoka, a o roditeljima djece koju bi navodno tužiteljstvo trebalo ispitati kaže, ne može spekulirati.

'To su nagađanja, optužba je ta koja iznosi dokazne prijedloge, ne možemo spekulirati što će izvesti', tvrdi.

  • +6
Zambija: Kazneni sud u Ndoli Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Pojasnio je i da su djeca smještena na tajnoj lokaciji, kako pak oni znaju o kojoj je točno riječ, ali ne mogu im pristupiti jer djeca se vode kao žrtve te su pod policijskom zaštitom.

Što se tiče vlasnika sirotišta iz kojeg su djeca pokušana biti posvojena, a za kojeg se tvrdi da je u bijegu, Klasić govori kako on ima informaciju od 20. prosinca kada mu je rečeno da je nedostupan kongoanskim vlastima.

Upitan je li posvajanje moguće ili ne, odgovara: 'Upoznati smo da su određene države kao SAD, Velika Britanija, Kanada uvele ograničenja oko posvajanja iz DR Kongo, imamo saznanja da je DR Kongo ograničila izdavanje dozvola za djecu koja se posvajaju za neke države. Službenim putem zatražili smo DR Kongo informaciju, pouzdan odgovor i čekamo da se očituju o mjerodavnom pravu, da li i, u kojim okolnostima su međunarodna posvojenja moguća', kaže.

Govoreći o krivotvorenim dokumentima i njihovoj učestalosti na tom području, ističe kako se i oni u veleposlanstvu svakodnevno susreću s čitavim nizom krivotvorenih dokumenata i to od putovnica, radnih dozvola, s dokumentima koji su krivotvoreni u Nigeriji, a navodno iz Hrvatske. 'Dobro smo opremljeni da otkrijemo krivotvorene dokumente', zaključuje.