DUBROVČAN PREDRAG VIČIĆ

Hrvatski kapetan spasio 118 izbjeglica kod Lampeduse

Bionic
Reading

U akciji spašavanja više od pet stotina izbjeglica, uglavnom iz Sirije u akvatoriju između Libije i Malte koju je prošlog tjedna koordinirala talijanska Obalna straža sudjelovao je i grčki brod Atlantic Acanthus čiji je zapovjednik dubrovački kapetan Predrag Vičić

U noći sa 10. na 11. listopada kapetan Vičić i njegova posada na putu iz Tripolija dobili su poziv u pomoć te krenuli u potragu za izbjeglicama. Unatoč noći iz mora su uspjeli izvući 118 nesretnika koji su bile na rubu snaga. Njih šezdesetak plutalo je po moru četiri dana u gumenjaku dugom tek 11 metara koji je ostao bez goriva, a ostali su se držali za njega ili plivali u njegovoj blizini, piše Slobodna Dalmacija.

Kako su ispričali život u Libiji bio im je težak gotovo kao u Siriji u koju su pobjegli prije tri godine. Stoga su odlučili bolji život potražiti u Europi pa su se u četvrtak, 10. listopada u libijskoj luci Zuwara ukrcali na gumenjake kako bi stigli na na otok Lampedusu koji je pod talijanskom vlašću. Kao najbliže talijansko tlo afričkoj obali Lampedusa, smješten između Libije i Malte česta je destinacija izbjeglicama koje žele ući u zemlje Europske Unije. Krijumčarima su platili 1.500 američkih dolara po osobi te 900 za dijete.


Isplovili su navečer oko 22 sata, no pripadnici libijske milicije i bandi nisu ih ispuštali iz vida tražeći da im daju novac ili organe. Bubrege i jetra. Kako im nisu ništa dali zapucali su na njih. U pucnjavi su mnogi ubijeni, a nekoliko gumenjaka je potopljeno.

Nakon akcije spašavanja, brod Predraga Vičića zaplovio je prema Siciliji, u luku Empedocle gdje su iskrcani i smješteni u izbjegličke logore.