morh

Hrvatski kanaderi i ove godine dio RescEU snaga za gašenje požara

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2020 10:40
  • Objavljeno 16.06.2020 u 10:40
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Drugu godinu zaredom hrvatski kanaderi iz vojarne u Zemuniku sudjelovat će u dežurstvima u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU), izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane

Hrvatske zračne protupožarne snage bit će spremne od 15. lipnja do 31. listopada sudjelovati u RescEU kroz dva modela - u prvom modelu određeno je sudjelovanje dva kanadera CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje: Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju s time da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze, dok drugi model podrazumijeva višednevni angažman kanadera u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju na zadaći nekoliko dana.

Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je Eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali također i za pružanjem pomoći u drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara.

'Zajedno sa ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć', istaknuo je pukovnik Vacenovski.

Projektom RescEU Europska unija uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!