korčula

Hrvatski helsinški odbor osudio postupanje policije prema muškarcu s natpisom 'Ćaća'

31.07.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je u srijedu postupanje policije odnosno sigurnosnih službi prema muškarcu koji je na otoku Korčuli dočekao premijera Andreja Plenkovića s natpisom 'Ćaća', zatraživši objašnjenje kao i obustavu tog postupka

Prilikom dolaska u grad Korčulu premijera Plenkovića je na obali dočekao umirovljeni časnik HV-a Ivan Parlov držeći u ruci natpis 'Ćaća' uz uzvike 'Živio Ćaća'. Reagirale su sigurnosne službe i silom ga odvukle iza kućice za prodaju karata Jadrolinije, a potom privele pa pustile uz optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira.

Parlov je naknadno pojasnio da je natpis 'Ćaća' ponio kao asocijaciju na bivšeg premijera Ivu Sanadera kao simbola korupcije i kriminala među moćnicima, prosvjedujući protiv neispunjenog obećanja općinara o uređenju obale i šetnice odnosno izgradnje privatne plaže.

HHO je priopćio da ih postupak policije, odnosno sigurnosnih službi, ne čudi, s obzirom na niz sličnih slučajeva u kojima je policija reagirala na isti način. Upozorio je da je to pogubno za hrvatsku demokraciju i da se radi o kršenju ljudskih prava i ograničavanju i sprečavanju slobode govora i izražavanja.

Pritom ta nevladina udruga naglašava da Parlov nije pokazivao namjeru niti je pokušao ugroziti sigurnost premijera 'osim možda premijerove taštine'. 'Očigledno je da je u način razmišljanja hrvatske policije ugrađena matrica kojom se ne smije ništa reći protiv premijera Plenkovića'.

HHO smatra da takva praksa hrvatske policije vraća u prohujala vremena komunizma, kada se osluškivala volja političkih moćnika i da je razlika samo u tome što se tada završavalo u zatvoru i to odmah, a sada se uglavnom plaćaju kazne.

Upozorava i da je praksa slobodnog izražavanja i javnog istupanja u europskim demokratskim zemljama neupitna, štoviše prema političarima, čak i kad je takvo istupanje uvredljivo ili predstavlja najčešće verbalno pretjerivanje.

'Premijer Plenković očito pokazuje da nema smisla ni za kritiku, ni za duhovitost. On je previše zaokupljen samim sobom, odnosno svojim ambicijama, samoljubljiv, što je i na europskoj razini, gdje je taj njegov 'politički model' doživio ne samo politički poraz na otvorenoj sceni, nego je i ismijan, nedavno baš u najvišim EU institucijama', navodi HHO .

U HHO-u dodaju kako se nemaju namjeru obračunavati s premijerom nego upozoriti na nedopustivu političku praksu koja se 'poput kuge' proširila i na niže razine vlasti.

'Plenković možda osobno nije odlučio o ovom incidentu, ali je svojim ponašanjem doprinio stvaranju u hrvatskom društvu pogubnog načina razmišljanja i ponašanja koji na scenu vraća verbalni delikt', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

HHO stoga traži od institucija javne vlasti, a posebno sigurnosnih institucija države objašnjenje tko je i zašto dao nalog neuniformiranim osobama za privođenje Parlova. Jednako tako traži trenutačnu obustavu postupaka protiv Parlova smatrajući pokretanje tog postupka 'civilizacijskom sramotom'.