NIJE IH IMPRESIONIRALA

Hrvatski europarlamentarci Sinčić, Kolakušić i Ruža Tomašić obrušili se na Ursulu von der Leyen

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2019 13:28
  • Objavljeno 16.07.2019 u 13:04
Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ursula von der Leyen

Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ursula von der Leyen

Izvor: Profimedia / Pixsell / Autor: ...

O kandidaturi Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije glasat će oko 18 sati i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu na sjednici u Strasbourgu, a s obzirom da je ishod krajnje neizvjestan svaki glas bit će važan. Van der Leyen predstavila je jutros europarlamentarcima okvirni sadržaj svog programa, nakon čega je dobila ovacije. Ne i od Ivana Vilibora Sinčića, Ruže Tomašić i Mislava Kolakušića

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić javio se za riječ u sklopu rasprave nakon nastupnog govora aktualne njemačke ministrice obrane koja bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije.

'Hoće li Europska unija u kojoj vladaju ovakvi odnosi preživjeti krizu? Vi predstavljate ekonomsku hegemoniju centra, sve loše u EU', poručio je Sinčić kandidatkinji von der Leyen.

'Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula... Kada će Malta, Slovačka, Hrvatska dobiti svoj pošten dio? Dolazite ovdje pred nas, a nemate legitimitet. Kojim ste se vi to biračima predstavljali da imate legitimitet? Dogovor u Bruxellesu je nedemokratski, a nas dovodite pred gotov čin. Stare članice su se dogovorile i rasporedile uloge u EU. Kažete da ste u svoj dom primili dječaka iz Sirije, a drugom rukom baratate s NATO-om. Moj glas nećete imati', kazao je Sinčić, kao nezavisni europarlamentarac koji se nije svrstao ni u jednu političku grupu unutar EP-a.

Na istom tragu bio je i nezavisni Mislav Kolakušić, koji je poručio da bi izbor Ursule von der Leyen predstavljao supremaciju Njemačke u Europskom parlamentu.

Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka Europske unije je jednakost i vladavina prava. Jednakost i vladavina prava prvenstveno se očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj. Hrvatskoj i Sloveniji - nula, rekao je Kolakušić, prenosi N1.

'Nadalje, poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Takvo nešto je nedopustivo!', rekao je Kolakušić.

'Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada, još bismo trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo, jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje', rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu.

  • +12
  • +9

Ursula von der Leyen

Izvor: Pixsell / Autor: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

Ništa blaža nije bila ni Ruža Tomašić, koja je kandidatkinji von der Leyen ukazala na to da je ona u svome izlaganju iznijela vrlo ambiciozan plan, ali da se malo čulo o tome kako ga točno misli provesti.

'Na trenutke ste me vratili u djetinjstvo! Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava... Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i vaša vizija zato što građani to ne žele. Da oni to žele, vi danas ne biste strepili hoćete li imati većinu u ovome domu', naglasila je Tomašić.

'Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast', zaključila je Tomašić.

Podsjetimo, Ursula von der Leyen založila se u utorak u Europskom parlamentu, uoči glasovanja o njenom imenovanju, za ambicioznije politike EU-a glede klimatskih promjena i migracija, te jačanje uloge parlamenta.

"Moramo ponovno naći naše jedinstvo.Ako budemo složni iznutra nitko izvana neće nas moći razdvojiti", poručila je Von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu..

Kao središnji problem s kojime se suočavaju Europa u svijet istaknula je klimatske promjene.

"Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav to je najveća odgovornost naših vremena“, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

  • +7
  • +4

Zaustavimo klimatske promjene!

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Christian Hartmann

Von Der Leyen se u govoru založila za osnivanje europske banke za klimu, pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

Prošli tjedan su klubovi zastupnika Socijalista i demokrata (S&D) i Obnovimo Europu poslali pismo von der Leyen u kojemu je navedeno što zahtijevaju od von der Leyen, a socijaldemokrati su kao jedan od zahtjeva postavili smanjenje emisije CO2 za 55 posto do 2030., za razliku od sadašnjih 40 posto, osnivanje europske banke za klimu te najmanje 50 posto žena u idućem sazivu Europske komisije.

Von der Leyen je potvrdila kako smanjenje od 40 posto do 2030. nije dovoljno te da treba smanjiti emisiju za 50 ili 55 posto, predložila velika ulaganja za borbu protiv klimatske promjene koja bi se osigurala, tako što će dijelovi Europske investicijske banke postati Europska banka za klimu.

„Svaki sektor morat će dati doprinos, od zrakoplovstva do pomorskog prijevoza“, kazala je von der Leyen.

„Emisije (CO2) moraju imati cijenu kako bi mijenjale naše ponašanje“, dodala je.

Kako bi se osigurala „lakša“ tranzicija, von Der Leyen predlaže osnivanje fonda za pravednu tranziciju kojim bi se pomagalo državama pogođenima prijelazom na niskougljičnu ekonomiju.

Kazala je kako će se založiti za oporezivanje tehnoloških divova, čemu su se posljednji put usprotivile Irska, Nizozemska i Luksemburg.

„Neće biti prihvatljivo da imaju ogromne profite, a jedva plaćaju poreze. Ako žele profitirati moraju podijeliti ovaj teret“, kazala je.

Von der Leyen je govorila o jačanju ovlasti Europskog parlamenta, pa je tako kazala kako podržava pravo zakonodavne inicijative Europskog parlamenta te da će raditi na poboljšanju sustava spitzenkandidata.

„Mislim da bi trebali imati jači glas u svijetu. Trebamo djelovati brže, zato moramo imati hrabrost da donosimo odluke u vanjskim poslovima kvalificiranom većinom“, kazala je.

Poručila je da je spremna dodatno produžiti datum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, nakon čega su uslijedili zvižduci zastupnika Farageove stranke Brexit.

Njemačka demokršćanka je kazala kako će osigurati „potpunu rodnu ravnopravnost“ u Europskoj komisiji te će tražiti od zemalja članica da predlože nove povjerenike ako ne bude postojala rodna ravnopravnost.

Oni koji rade puno radno vrijeme moraju imati zajamčeni minimalni dohodak kojime se može platiti pristojan život", rekla je kandidatkinja za čelnicu Komisije te najavila da će raditi na stvaranju okvira kao bi se to postiglo "poštujući različita tržišta rada".

Predložila je stvaranje koridora za slobodan prolaz migranata za adresiranje problema migranata, a također se založila za reformu Dublinskog sporazuma.

Kazala je kako je europska moralna i pravna obaveza spašavati migrante na Sredozemlju, ali je s druge strane istaknula da se „moramo se boriti protiv krijumčara i onih koji nezakonito trguju ljudima“.

Uz EPP-ovih 182 glasova, van der Leyen nedostaje jos 192 da bude potvrđena no podrška liberala i većeg dijela socijaldemokrata trebala bi biti dostatna.

Predsjednica kluba socijaldemokrata Garcia Perez je kazala da će oni odlučiti poslijepodne na sastanku odlučiti o podršci, kao i predstavnik konzervativaca i reformista (ECR) Raffaele Fitto.

Predsjednik kluba zastupnika Obnovimo Europu Dacian Ciolos kazao kako van der Leyen ima njegovu podršku.

Predstavnik krajnje desnog kluba Identitet i demokracija Jörg Meuthen kazao je da neće podržati von der Leyen, kao i predstavnici krajnje lijevog kluba zastupnika GUE/NGL i Zelenih.

Nigel Farage čelnik stranke Brexit Von der Leyen je optužio da u EU-u želi "uvesti novi, centralizirani i antidemokratski oblik komunizma" koji će marginlizirati nacionalne parlamente" te dodao da je ona u Ujedinjenoj Kraljevini brexit učinila još popularnijim. "Hvala Bogu, napuštamo EU", zaključio je i kandidatkinji poručio da je neće podržati..

Von der Leyen je u replici zastupnika ID-a Jorgu Meuthenu kazala kako "njegovu podršku ni ne želi", a Farageu da EU "može bez njega".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!