PUT S PREDSJEDNIKOM

Hrvatske tvrtke Turkmenistanu ponudile mnogo

29.04.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatske tvrtke mogu u Turkmenistanu pronaći mjesto za svoje usluge i proizvode, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanaka s turkmenistanskim kolegom Gurbagulijem Berdimuhamedovim u utorak u Ašgabatu

'Ovdje naše tvrtke nude proizvodnju vlakova i vagona, nudi se suradnja i proizvodnja u farmaceutskoj i kemijskoj industriji, pa i u možda iznenađujućem području, u sektoru obrazovanja. Ovdje dakle možemo prodati cijeli asortiman proizvoda', rekao je Josipović, koji boravi u državnom posjetu Turkmenistanu.

Berdimuhamedov je posebice istaknuo suradnju u energetici. 'Predsjednik Josipović i ja posvetili smo posebnu pozornost energetskim pitanjima o kojima imamo isto stajalište. Razgovarali smo o diverzifikaciji ruta transporta energenata, a pozvao sam Hrvatsku da u rujnu sudjeluje na forumu koji će se na tu temu održati u Turkmenistanu', rekao je Berdimuhamedov.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o suradnji u trgovini i gospodarstvu, kao i u kulturi, a Josipović je svojega domaćina pozvao u posjet Hrvatskoj.

Danas je u Ašgabadu potpisano i nekoliko sporazuma između dviju zemalja - o gospodarskoj suradnji između dviju vlada, o osnutku međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, memorandum o suglasnosti između ministarstva turizma RH i turkmenistanskog državnog odbora za turizam, memorandum o suglasnosti o kulturnoj suradnji, te o suradnji ministarstava vanjskih poslova.

Popodne će se Ašgabatu održati i gospodarski forum na kojemu će se sudjelovati predstavnici 17 hrvatskih tvrtki iz sektora energetike, strojne obrade, niskogradnje, metaloprerađivačke industrije, brodogradnje i turizma.