antikorona prosvjed

Hrvatska liječnička komora revoltirana: Sprječavanje liječnika da pruže hitnu pomoć pacijentu nehuman je i nerazuman čin, a k tome i kazneno djelo

05.09.2020 u 23:00

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora oštro osuđuje eksces koji se dogodio na Trgu bana Jelačića u Zagrebu tijekom subotnjeg prosvjeda protiv javnozdravstvenih mjera u borbi s epidemijom koronavirusa.

Na prosvjednom okupljanju "Festival slobode" u subotu poslijepodne na vozilo hitne pomoći bačena je plastična boca, a okupljena masa ljudi onemogućila prolaz vozilu Hitne pomoći, čime je medicinski tim Hitne pomoći dprimvremeno onemogućen u pružanju pomoć osobi koja se onesvijestila tijekom demonstracija na Trgu.

'Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin', naglašavaju iz Liječničke komore. Pored toga, Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao.

'Odredbe Kaznenog zakona koje definiraju ovo kazneno djelo stupile su na snagu 1. siječnja prošle godine. Sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi', poručili su iz Liječničke komore.

HLK još jednom upozorava hrvatsku javnost da širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Hrvatski liječnici, udruženi u Liječničku komoru, pozivaju sve građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera.

'Iznošenje medicinski i znanstveno neutemeljenih tvrdnji o pandemiji bolesti COVID-19, čemu smo svjedočili na subotnjem prosvjedu predstavljaju eklatantan primjer obmanjivanja javnosti te izrazito društveno neodgovorno ponašanje', ističu iz HLK

Hrvatska liječnička komora naglašava da provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih i izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava.

HLK ponovno upućuje jasan apel građanima: “Držite razmak, nosite maske, perite ruke, i izbjegavajte veća okupljanja!”

  • +7
Festival slobode u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl