plan prijama osoblja za 2019.

Hrvatska vojska zapošljava oko tisuću novih vojnika

17.01.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Vlada je ma sjednici u četvrtak prihvatila plan prijama osoblja za 2019. u Hrvatsku vojsku s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja s čim u vezi je ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako se nastavlja proces planskog prijama vojnika i mladih časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja broja vojnika

Planom se predlaže prijam 976 novih djelatnika s tržišta rada na temelju javnog natječaja za mjesta vojnika i časnika i 629 osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci i koji ovim planom mijenjaju postojeću kategoriju.

Krstičević je podsjetio da je izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama iz 2018. ugovorna vojnička služba uređena na bitno drugačije i pojasnio kako se tim zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Tom značajnom mjerom omogućuje se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, naglasio je Krstičević.

Tijekom prošle godine, 526 vojnika sklopilo je ugovor o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, rekao je ministar te dodao kako se tijekom ove godine planira sklapanje ugovora za 1000 vojnika. Za provedbu toga plana osiguran je novac u financijskom planu Ministarstva obrane za 2019.