konferencija u morh-u

Napokon otkriveno: Vojna vježba Velebit 18 koštala je 8,1 milijun kuna, a ozlijeđeno je nekoliko vojnika

18.10.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon što je ministar obrane Damir Krstičević danima odbijao medijima reći koliko je koštala vojna vježba Velebit 18, u četvrtak je napokon i službeno na konferenciji za medije objavljena ta informacija

Tako je na konferenciji u Ministarstvu obrane rečeno da je vježba koštala 8,1 milijun kuna, a da je najviše utrošeno na osoblje, odnosno terenski dodatak.

Potrošeni iznos predstavlja oko polovice iznosa od ukupnih sredstava koje je MORH planirao za vojne vježbe u 2018. godini. Najveći dio tih planiranih troškova odnosi se na terenski dodatak pripadnika HV-a i iznosi pet milijuna kuna, a planirani utrošak energenata iznosi 2,8 milijuna kuna. Ostali dio planiranih troškova od 230.000 kuna odnosi se na korištenje digitalnih vodiča, zakup određenih frekvencija te najmanji iznos od 45.000 kuna za promidžbu.

'Planirali smo, pripremili, organizirali i proveli ovu vježbu prije svega sigurno. Bilo je nekoliko ozljeda lakše naravi', rekao je načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov, dodavši kako je vježbom pokazano da su današnje Oružane snage sljednice pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

  • +51
Završnica vojne vježbe Velebit 18 Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX
Vojna vježba Velebit 18 Izvor: Društvene mreže / Autor: Ministarstvo obrane

Glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018., u kojem je sudjelovalo ukupno oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi, trajao je neprekidno 72 sata i provodio se na 11 lokacija u Republici Hrvatskoj.

  • +10
Predstavljeni rezultati i trošak vojne vježbe Velebit 18 Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

VELEBIT 18

[FOTO] Pogledajte kako je Hrvatska vojska izvršila 'desant na Žirje'

Pogledaj galeriju