OTVORENA SVA POGLAVLJA

'Hrvatska u zadnjih 500 metara EU maratona'

30.06.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor je u Banskim dvorima podijelila s javnošću 'dobre osjećaje' zbog vijesti koje su stigle s međuvladine konferencije u Bruxellesu i otvaranja posljednja tri poglavlja u pregovorima s EU-om

'Otvorili smo posljednja tri poglavlja i zatvorili dva poglavlja u pregovorima za ulazak u Europsku uniju', objavila je Kosor novinarima u Vladi i rekla da to njima u tom poslu daje novu snagu i entuzijazam.

'Zahvaljujem španjolskom predsjedništvu i nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti tehnički dio pregovora te da ćemo 2011. godine potpisati pristupni ugovor i ući u završni dio procesa pristupanja Europskoj uniji', kaže Kosor koja smatra da je Hrvatska ušla u 'posljednjih 500 metara maratona za ulazak u EU'.

Kosor kaže da je svjesna da će biti težak put do cilja, ali je uvjerena da će uspjeti: 'Otvorili smo poglavlje 23 koje je iznimno zahtjevno i osjetljivo i obuhvaća mnoge elemente od borbe protiv korupcije do suradnje s Haagom. Drago mi je što je glavni tužitelj prepoznao naše napore i napore Task Forcea (koji se bavi potragom za topničkim dnevnicima).'

Kosor je indirektno rekla da smatra da je za otvaranje poglavlja 23 najzaslužnija borba Vlade protiv korupcije, odnosno povećanje broja presuda u slučajevima korupcije i organiziranog kriminala za 138 posto. 'Radimo snažno i neprekidno na jačanju institucija kao što su DORH, USKOK i policija, a kriteriji borbe protiv korupcije su i dalje borba bez milosti i bez obzira na ime i prezime. To je zasigurno bio jedan od kamenčića kod otvaranja poglavlja 23', rekla je Kosor.

Najavila je da će sutra na 'najopširnijoj sjednici Vlade do sada' biti osnovane podskupine hrvatskog pregovaračkog tima kako bi se ubrzao postupak pregovora. Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak dobit će novu zadaću da svakih 30 dana Vladu obavještava kako napreduje ispunjavanje 21 mjerila za poglavlje 23.

Kosor se pohvalila da je u godinu dana, koliko će uskoro biti na kormilu Vlade, uspjela 'njegovati dobrosusjedske odnose', misleći pritom na Sloveniju i njezine pregovore s premijerom Borutom Pahorom oko arbitražnog sporazuma koji su prihvatile obje zemlje.

'Mi smo našli model, potpisali sporazum i, prema mom sudu, ako smijem reći, to je ključni trenutak u odmotavanju ovog veliko klupka i nakon toga smo dobili veliki vjetar u leđa', pohvalila se Kosor i podsjetila da u ovom trenutku Hrvatska ima 'otvorenu cijelu knjigu' za pregovore s EU-om, a u njoj su 33 poglavlja otvorena, a 20 je zatvorenih.

'Mi smo otvorili i zatvorili u posljednjih godinu dana više poglavlja nego ukupno u četiri godine ranije', rekla je Kosor i time indirektno kritizirala Vladu u kojoj je sama bila, ali pod vodstvom Ive Sanadera.

Kaže da iščekuje financijski paket EU-a u iznosu od 3,5 milijarde eura koje bi Hrvatska dobila za prve dvije godine članstva u Uniji i naglašava da se za to treba dobro pripremiti.

Pohvalila se zatvaranjem poglavlja o javnoj nabavi i porezima vezanih za javnu nabavu: 'To je iznimno važna stvar. Bilo je vrlo teško i nailazili smo na mnogo otpora prilikom objedinjavanja sustava javne nabave, ali uspjeli smo. Računam da ćemo zbog toga samo sljedeće godine uštedjeti oko 300 milijuna kuna, a ono može poslužiti i u borbi protiv korupcije', rekla je Kosor i dodala da je sretna zbog otvaranja posljednjih poglavlja 'isključivo zbog nas, a ne zbog drugih'.